SINT CATHARINAKAPEL ALS RELIGIEUS ERFGOED

Terwijl het overleg over de toekomst van het ‘Catharinacomplex’ in de binnenstad van Bergen op Zoom nog gaande is, is er nu een boekje verschenen over de kapel: ‘Sint Catharinakapel als religieus erfgoed’. Daarmee is een drieluik voltooid, waartoe het bestuur van de zusters bij de viering van het 175 jarig bestaan van de congregatie het initiatief nam. In 2013 verscheen een lijvige geschiedbeschrijving van Dolly Verhoeven en Annelies van Heijst: ‘Zusters van ‘t Ketrientje 1838-2013’. Kort na de verhuis van de zusters naar de nieuwbouw aan de Van Dedemstraat verscheen in de Veertigdagentijd een fotoboekje over de bijzondere kruisweg in de kapel, met teksten van Paul Verbeek en Rud Smit. En nu, met Pinksteren, verscheen een boekje over alle ramen en beelden van de kapel.
Emeritus pastoor Rud Smit heeft de spiritualiteit van de zusters willen aflezen van al wat in de kapel verbeeld is.
Jarenlang kwamen de zusters dagelijks in de kapel om te bidden, om samen te vieren en werden ze daarbij ondersteund door symbolen en heiligen, afgebeeld in de ramen en beelden, die hen omringden.
Met het boekje kunnen ook wij proberen die verbeeldingswereld te verstaan.
Door dit handzame boekje vol mooie foto’s hebben de zusters hun oude kapel weer dagelijks voor ogen.
Het boekje is te koop na de zondagsviering om 09.30 uur in de kapel of bij de Boekhandels Quist en Van de Kreek voor € 9.95.