Wat vond ik van Alphacursus 2020
Om te beginnen met de vraag, wat vond ik van de Alphacursus, moeten we eerst even terug naar het begin. Vorig jaar was ik druk bezig met het begeleiden van een vormselgroep in Halsteren. Daar was ik op zoek naar een vervolg voor onze vormelingen. Na een korte zoektocht kwam ik bij de Lievevrouweparochie uit en wel bij pastoraal werkster Fredi. Met veel enthousiasme vertelde zij mij over tienerwerkgroep On the Move. We hadden daarom besloten een uitleg door Fredi te laten geven in de kerk van Halsteren aan onze vormelingen. Maar ja, nu komt het. Diverse data waren al bezet, en wel voor de introductie en start van de Alphacursus welke de Lievevrouweparochie ging starten. Direct werd mijn interesse gewekt en vroeg ik ook wat dit precies was en wat het precies inhield.

Het antwoord van Fredi was: dit is voor iedereen die vragen heeft over het geloof of voor mensen die meer verdieping zoeken. En inderdaad ik heb mijzelf diezelfde avond aangemeld voor de cursus.
Geen enkele avond in de Alphacursus was hetzelfde. Wel qua opzet maar zeker niet qua inhoud. De start van een avond begint om 18.00 uur. Er wordt gezamenlijk gebeden, om vervolgens te starten met de overheerlijke maaltijden die iedere bijeenkomst voor ons werden klaargemaakt. Na de maaltijd rond een uur of 19.00 gingen we met zijn allen naar een gezamenlijke ruimte waar we ruim op 1.5 meter van elkaar een uitleg kregen over een onderwerp van diverse sprekers. Dit duurde meestal een halfuurtje. Na een lekker bakje koffie en een koek was het tijd om met je groepje, die in de eerste bijeenkomst random werd gekozen door middel van het trekken van kaartjes, naar een apart lokaal te gaan en het onderwerp van de betreffende avond te bespreken. Hier was niet de begeleider leidend, maar wij zelf als groep. De begeleider stuurt bij waar nodig en stelt verdiepende vragen. Rond 20.45 uur komen alle groepjes weer bij elkaar en heeft ieder groepje de kans om de hoogtepunten van hun gesprek met elkaar te delen.
Het mooiste van deze Alphacursus was de diversiteit aan onderwerpen die gegeven werden, maar ook de diversiteiten van mensen als in persoonlijkheden maar ook in leeftijden. Hierdoor krijg je mooie en gezonde discussies en gesprekken met elkaar. Ik zelf ben vanaf 2014 katholiek geworden. Voor mij dus een zeer overwogen keuze. Je kunt je bedenken dat het voor iemand van oudere leeftijd en die vanaf de geboorte is opgegroeid met het geloof, het toch anders kan voelen. Door elkaar ruimte te geven in gesprekken kom je tot verdieping en nieuwe inzichten. Maar ook vragen zoals wie is Jezus en waarom en hoe kan je bidden komen aan bod. Dat laatste was voor mij niet nieuw maar had ik wel voor mijzelf de vraag bid ik wel goed. En hoort God mij wel. Hier ga je met elkaar over in gesprek en uiteindelijk kom je er achter dat er geen goed of fout is in de manier van bidden en dat God er altijd voor je is.
Naast de 10 bijeenkomsten was er ook een hele zaterdag gepland in de Basiliek in Oudenbosch. Op deze dag kregen we uitleg van pastoor Paul Verbeek. Niet alleen over de historie van de Basiliek maar ook over de Heilige Geest. We werden aan het einde van deze dag gezegend en kregen de kracht van de Heilige Geest.
Helaas is de Alphacursus nu afgerond. Het heeft mij veel verdieping gebracht in ons mooie geloof. Maar ook nieuwe inzichten door te luisteren naar anderen. De cursus heeft me sterker gemaakt om gewoon te kunnen zeggen, JA ik geloof in God onze Vader en in Jezus zijn Zoon.
Heb jij ook interesse in een mooie en verdiepende cursus, dan heb je geluk. Ook in 2021 wordt er waarschijnlijk een nieuwe Alphacursus gestart. Je kan je hiervoor aanmelden bij Fredihagedoorn@lievevrouweparochie.nl
Daniel Kagchelland,
cursist Alphacursus

Alpha cursus weer begonnen

Voor de 19 deelnemers van Alpha was het afgelopen donderdag een hartelijk weerzien. Na een inspirerend begin in januari van Alpha lag de cursus sinds maart stil. Nu konden de avonden rond ontmoeten, vragen en ontdekken weer hervat worden.
1.5 meter
In overleg met het pastoraal team is gekozen voor Alpha op 1.5 meter. Het lukte prima om deze afstand te houden. In het Eventum stonden de tafels al netjes opgesteld. In groepjes verspreid aten de deelnemers met elkaar. Pastoor Paul Verbeek hield een boeiende inleiding over de heilige Geest. In de deelgroepjes kwam dat thema ook aan de orde, en was er ook veel tijd om bij te praten met elkaar.
Alpha zaterdag
Twee dagen laten zagen de deelnemers elkaar alweer. Dit keer voor een uitstapje naar Oudenbosch. In en onder deze prachtige basiliek stond opnieuw de heilige Geest centraal. Want wat doet de heilige Geest? En hoe kun je vervuld worden van de heilige Geest? Pastoor Paul Verbeek hield er boeiende inleidingen over. Hij vertelde over bijzondere heiligen, die zo geraakt waren door de Geest, dat zij Jezus op hun eigen manier konden volgen. Ieder werd uitgedaagd om na te denken over de eigen favoriete heilige.
Zegening

Hoogtepunt van de Alpha zaterdag was een zegening door handoplegging – op corona veilige afstand. In een sfeervolle gebedsviering ontvingen alle deelnemers zo de heilige Geest. De komende weken staan er nog verschillende geloofsthema’s op het Alpha programma. Eerst zal er de komende week nog over die bijzondere zegen worden nagepraat.