Noveen Onze Lieve Vrouw van Lourdes

door | feb 2, 2021 | Inspiratie | 0 Reacties

We bidden deze Noveen vanaf 6 februari omdat de gedachtenis aan Maria van Lourdes die jaarlijks wordt gevierd op 11 februari midden in de Noveen valt. Dat gebeurt dit jaar ook op deze dag met een Eucharistieviering op 19.00 uur in onze parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De Noveen is te downloaden op onze website of op te halen als boekje bij het Parochiecentrum.
Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Lourdes

Met ingang van zaterdag 6 februari bidden we in onze parochie de Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Het heiligdom van Lourdes is wel een van de meest bezochte Mariaheiligdommen ter wereld met – in normale omstandigheden – meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. We bidden deze Noveen nu omdat de gedachtenis aan Maria van Lourdes die jaarlijks wordt gevierd op 11 februari midden in de Noveen valt. Dat gebeurt dit jaar ook op deze dag met een Eucharistieviering op 19.00 uur in onze parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De Noveen is te downloaden op onze website of op te halen als boekje bij het Parochiecentrum.

Mooie dame

Op 11 februari 1858 verscheen een hemelse gestalte voor het eerst aan de 14-jarige Bernadette Soubirous. Het meisje beschreef de verschijning als een ‘mooie dame, gekleed in het wit met een blauwe ceintuur en op beide voeten een gele roos’.

Onbevlekte Ontvangenis

Bij de zestiende verschijning op 25 maart 1858, kreeg Bernadette antwoord op haar vraag wie de dame was: “Ik vroeg het haar opnieuw, drie keer achter elkaar, steeds bleef zij glimlachen. Tenslotte waagde ik het voor de vierde maal en toen zei zij tegen mij, met de handen op de borst gevouwen, dat zij de Onbevlekte Ontvangenis was” [in het door Bernadette gesproken Occitaans: Qué soï era immaculado councepciou].

Heil der Zieken

Sinds de erkenning van de verschijningen bij Lourdes groeide deze plaats in de Franse Pyreneeën uit tot een van de voornaamste bedevaartplaatsen in de christelijke wereld. Maria had Bernadette een bron bij Massabielle onthuld. Het water daarvan zou geneeskrachtig zijn en wordt nog steeds massaal door gelovigen afgetapt. De Moeder Gods wordt daarom in Lourdes vereerd als Heil der Zieken. Onze Lieve Vrouw van Lourdes heeft ook de erenamen: Troosteres der Bedroefden en Toevlucht der Zondaars.

Meer inspiratie:

De Noveen Laudato Si’.

Met ingang van woensdag 24 februari bidden we in de parochie de Noveen Laudato Si’. Dat is de Noveen die ons wijst op de bescherming van onze schepping.