De luisterende geestelijk verzorger

door | jul 28, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

Met een kaart en koekjes bedankten we geestelijk verzorgers in het ziekenhuis en de verzorgingshuizen voor hun inzet in coronatijd.

Op de kaart stond een foto van het beeld “De luisterende geestelijk verzorger”. Het beeld is gemaakt door Wim van Laatum, die zelf in Oost-Brabant werkte als geestelijk verzorger tijdens de eerste coronagolf. Het is een weergave van zijn ervaring met het werk in die moeilijke eerste weken.

Het beeld heeft beschermende kleding aan, de handen machteloos op de rug gevouwen. Met grote oren, want luisteren kan nog wel. En om de nek een kalender met lichtpuntjes. Het is een beeld wat tot de verbeelding spreekt.

Bedankkaartjes

Van foto’s van het beeld heeft het pastoraal team bedankkaartjes voor de geestelijk verzorgers uit Bergen op Zoom en Roosendaal gemaakt. Pastor Fredi Hagedoorn bracht ze samen met zakjes Friese Dumkes (duimpje omhoog voor je inzet) naar collega’s van Bravis, tanteLouise (zie grote foto) en Groenhuijsen (zie kleine foto). Zij waren blij verrast.

Contact maken

De geestelijk verzorgers herkenden veel in het beeld uit de eerste coronagolf. Sommigen herkenden de machteloosheid. “Het is echt een rotziekte, waar je niet dicht bij een patiënt kunt komen. Soms mocht je helemaal niet naar binnen,” zeiden ze. Anderen noemden het luisterend oor, wat ze hadden voor patiënten en verplegers. Met handgebaren en veel mimiek van hun ogen probeerden ze contact te maken met de patiënten, die immers hun gezicht niet goed konden zien.

Zo leverde het bedankkaartje ook mooie gesprekken met deze collega’s op. Inmiddels is vooral in de verzorgingshuizen de werksituatie weer normaler, al blijft de werkdruk in het ziekenhuis hoog.

Meer interessante berichten:

Versoepeling coronamaatregelen

Versoepeling coronamaatregelen

Vanaf zaterdag 2 oktober versoepelen we de coronamaatregelen in onze kerken, volgens het besluit van de Nederlandse bisschoppen. We laten de anderhalve meter los en opgeven en registreren is niet meer nodig.

Lees meer