Feestdag Marie Adolphine

door | jul 10, 2024 | Inspiratie, Nieuws

Op zondag 14 juli wordt de jaarlijkse feestdag van de heilige Zr. Marie Adolphine gevierd. Zij is de enige heilige van bisdom Breda. In Ossendrecht is er een gebedstocht, processie en eucharistieviering. Van harte welkom om mee te lopen en mee te vieren.

Zuster Marie Adolphine stierf in 1900 de marteldood in China. Zij was erheen gegaan met medezusters, om in China het geloof te verkondigen. Hoewel ze wist dat het gevaarlijk was, ondernam ze toch de reis. Marie Adolphine, heette van geboorte Kaatje Dierikx. Al jong raakte zij beide ouders kwijt. Ze werd opgenomen door familie. Ze had het niet breed, maar had toch altijd oog voor anderen. Op haar achttiende krijgt ze een betrekking in armoede. Ook dan deelt ze van het weinige dat ze heeft.

Op missie

Als ze in aanraking komt met zusters Franciscanessen-Missionarissen van Maria, die de hulp aan anderen en de missie als aandachtspunten hebben, gaat ze meteen kennismaken. Ze treed in en is dolgelukkig dat ze wordt gekozen om mee op missie te gaan. In China vangt ze in het klooster vele achtergelaten baby’s en weeskinderen op.

Marteldood

In China is het op dat moment heel onrustig. Er is strijd over het toelaten van westerse invloed in het land. De Boksersopstand breekt uit; groepen gewapende mannen vallen westerlingen en christenen aan. Marie Adolphine blijft met de priesters en haar medezusters in het klooster, ook al was vluchten een mogelijkheid. Ze staan vanuit hun diep geloof voor ‘hun’ mensen. Op 9 juli 1900 treft het noodlot Zuster Marie Adolphine en haar zes medezusters. Ze worden koelbloedig door de opstandelingen vermoord.
De kerk heeft hen niet vergeten. In 1946 worden ze zalig verklaard en in 2000 heilig verklaard.

Feestdag

Op 14 juli, de zondag het dichtst bij haar feestdag 9 juli, wordt de nagedachtenis van Marie Adolphine in haar geboorteplaats Ossendrecht gevierd.
Om 9.00 uur vertrekt de stille gebedstocht vanaf de Adolphine-kapel, Adolphineplein 2 in Ossendrecht. Om 10.00 uur start de processie door de kern van Ossendrecht (zie foto). Aansluitend om 11.00 uur wordt er een eucharistieviering gehouden in de Sint Gertrudiskerk, Dorpsstraat 1. Hierna is het mogelijk om in de tuin van de pastorie een kopje koffie of thee met een broodje te nuttigen. Iedereen is van harte welkom!

Meer inspiratie:

Noveen aan Onze Lieve Vrouw van Beauraing De Maagd met het gouden Hart

Noveen aan Onze Lieve Vrouw van Beauraing De Maagd met het gouden Hart

Met ingang van zaterdag 14 juli 2024 bidden we in onze parochie de Noveen aan Onze Lieve Vrouw van Beauraing. We herdenken de gedachtenis aan de 33 verschijningen van Maria in Beauraing. Je kunt de noveen downloaden van onze website of je kunt een gedrukt exemplaar ophalen bij het Parochiecentrum, Burg. Stulemeijerlaan 8.

Lees meer
Noveen tot de Martelaren van Gorcum

Noveen tot de Martelaren van Gorcum

Op donderdag 4 juli 2024 begint de noveen tot de Martelaren van Gorcum. Deze noveen is te downloaden op onze website en in druk af te halen op het Parochiebureau.

Lees meer
Gertrudiskapel zaterdagochtend open voor publiek

Gertrudiskapel zaterdagochtend open voor publiek

Aanstaande zaterdag 29 juni zal de Sint Gertrudiskapel aan de Scheldelaan tussen 10.00 en 12.00 uur geopend zijn voor publiek. Juist het weekend van de Maria Ommegang lijkt een mooi moment om mensen gelegenheid te geven om een kijkje te nemen in de kapel. Vrijwilligers zullen aanwezig zijn om uitleg te geven over het bijzondere kapelletje en vanzelfsprekend kunnen er kaarsjes gebrand worden voor de beschermheilige van Bergen op Zoom.

Lees meer