Ga mee op bedevaart naar Kevelaer

door | jun 4, 2024 | Nieuws

Ga mee op bedevaart naar de Duitse stad Kevelaer. Maria wordt er vereerd als troosteres van de bedroefden. Vanuit Bergen op Zoom vertrekt een tweedaagse bedevaart per bus op 19 en 20 augustus, om bij Maria rust, steun en kracht te vinden.

De Duitse stad Kevelaer, zes kilometer over de Nederlandse grens, is een geliefd bedevaartsoord. Jaarlijks brengen vele Nederlanders een bezoek aan dit Maria-oord. Het belangrijkste heiligdom is de Genadekapel, hierin wordt een afbeelding van de Maagd Maria vereerd. Deze eenvoudige afbeelding wordt de “Consolatrix Afflictorum”, ofwel de “Troosteres der Bedroefden” genoemd. Van maandag 19 op dinsdag 20 augustus organiseert de Broederschap van Kevelaer uit Bergen op Zoom en Omstreken, zijn jaarlijkse tweedaagse bedevaart naar dit Maria-oord.

 

Het bedevaartsprogramma

Pelgrim Joke Akkermans-Lauwen beschrijft het programma tijdens de bedevaart: “In Kevelaer aangekomen maken we ons gereed voor de intocht. De attributen, waaronder de bedevaartkaars, het vaandel, het Mariabeeldje en het kruis worden gedragen door mede- pelgrims. Al biddend en zingend met het koor lopen we in processie door de hoofdstraat van Kevelaer. Bij de basiliek aangekomen wacht het pastorale team ons op voor het openingslof. Bij het binnenlopen van de Basiliek zingt het koor het mooie lied “O MARIA CONSOLATRICE”.

De kaars wordt gewijd en aangestoken. Ze mag branden bij elke dienst die er is voor Broederschap Bergen op Zoom en omstreken. De jubilarissen die 25 en 40 jaar meegaan, worden tijdens deze viering gehuldigd en ontvangen een medaille. Later in de middag volgt de Mariaviering, waarin mooie Marialiederen worden gezongen en prachtige teksten worden voorgelezen. ’s Avonds is een zeer indrukwekkende hoogmis in de Basiliek met vele misintenties. Na de Hoogmis is er de lichtprocessie met brandende kaarsjes die naar de Pax Christiekapel trekt. Er wordt afgesloten met gebed en gezang. De volgende ochtend klinken vroeg de klokken van de Basiliek door Kevelaer. Tijdens de dienst worden Gregoriaanse gezangen en Marialiederen gezongen: vele pelgrims zingen mee met het koor. Veel kaarsjes zijn ontstoken bij Maria en pelgrims vinden troost in deze dagen.

 

Na de dienst wordt op twee plaatsen de kruisweg gebeden. In de overdekte Pax Christiekapel vindt de kleine kruisweg plaats en in het park is de grote kruisweg. Op weg naar het park wordt er gezongen en gebeden. Het is er hier vredig en stil. Vroeg in de middag vindt het afscheidslof plaats in de Basiliek. Tijdens het lof worden alle gekochte devotionalia gewijd. Als slot zingt het koor het afscheidslied: “Vaarwel, vaarwel” dat door alle pelgrims wordt meegezongen.”

Deelnemen

Wil je ook mee op bedevaart naar Kevelaer? Meld je uiterlijk 1 augustus aan bij Dhr. Gerard Akkermans: g.j.akkermans@kpnmail.nl of 06 – 30534643. Deelname kost € 47,50. Kijk voor meer informatie op www.kevelaerbergenopzoom.nl

Meer interessante berichten:

Tuinfeest voor gezinnen en jongeren

Tuinfeest voor gezinnen en jongeren

Hebben jullie je al aangemeld voor het tuinfeest van aanstaande zaterdag 22 juni? Het wordt een leuke middag met sport en spel, met dans en wat lekkers, en een leuke kinderviering. Van 14.00 tot 17.00 uur in de tuin van het Parochiecentrum.

Lees meer
KRO NCRV mis vanuit de St.-Gertrudiskerk

KRO NCRV mis vanuit de St.-Gertrudiskerk

Zondag 23 juni wordt de eucharistieviering vanuit de St.-Gertrudiskerk om 10.00 uur live uitgezonden door KRO NCRV op NPO 2. Voorganger is pastoor Paul Verbeek, HMR ondersteunt de liturgie met zang en muziek. Ieder is van harte welkom om in de kerk mee te vieren. De overige vieringen dit weekend vervallen.

Lees meer