Gebed voor godsdienstvrijheid

door | dec 1, 2020 | Nieuws | 0 Reacties

Woensdag 25 november werd de St.-Gertrudiskerk rood aangelicht en was er in de OLV van Lourdeskerk een speciale vesper. De parochie vroeg aandacht voor de vervolging van christenen in het bijzonder en godsdienstvrijheid in het algemeen.
Terugblik #RedWednesday

Samen met pastoor Paul Verbeek ging pastor Fredi Hagedoorn voor in het avondgebed. Dominee Wim Lolkema was namens de Protestantse Gemeente aanwezig, omdat ook de Ontmoetingskerk rood aangelicht was die avond. In de vesper klonk een getuigenis uit Guatemala, over een jonge vrouw die om haar zorg voor het milieu vermoord werd. Ze was voor haar projecten van bomen planten en bewustwording geïnspireerd door paus Franciscus. Dit verhaal hoort niet bij wat wij dagelijks meemaken. Maar hier zijn kerkgebouwen soms doelwit van vernielingen.

Reliek

In de OLV van Lourdeskerk is ook een reliek aanwezig van de vermoorde Poolse priester Jerzy Popiełuszko. Hij werd in 1984 vermoord omdat hij in opstand kwam tegen het communistisch regime en pleitte voor godsdienstvrijheid. Een stukje van zijn gebeente is nu in de kerk aanwezig. Pastoor Paul Verbeek preekte: “Zo drukken wij ook onze verbondenheid uit met de Poolse gemeenschap die wekelijks in de OLV van Lourdeskerk viert en in Popiełuszko haar zalige kent.”

#RedWednesday in Nederland

In Nederland werden 25 november meer dan 119 kerken rood verlicht. Na afloop van het avondgebed was er een online ontmoeting met pastores en voorgangers van andere kerken. Zij vertelden over hun ervaringen rond #RedWednesday en godsdienstvrijheid. Ook ik mocht daar verslag doen van onze vesper. Kerk in Nood presenteerde haar cijfers over de vrijheid om te geloven, die ook terug te vinden zijn op de website.

Foto Ontmoetingskerk: Hans van Zoeter. Foto St.-Gertrudiskerk: Cees van Bergen Henegouwen

Meer interessante berichten:

Vieringen Goede Week en Pasen

Vieringen Goede Week en Pasen

De komende dagen zijn de speciale vieringen van de Goede Week en van Pasen. In onze kerken vieren we de laatste dagen van Jezus: Zijn leven, sterven en verrijzen. We nodigen jou en in het bijzonder alle families met kinderen, van harte uit om met ons mee te vieren. Bekijk hier de tijden en locaties van de vieringen.

Lees meer
Paasspel en peuter/kleuterkerk voor families met kinderen

Paasspel en peuter/kleuterkerk voor families met kinderen

Op paaszaterdag 30 maart is er een Paasspel voor families met kinderen. Jong én oud zijn welkom om mee te lopen door het Paasverhaal. Op Tweede Paasdag is er een peuter/kleuterviering met het Paasverhaal voor onze allerjongste parochianen. Aan het slot van die viering gaan we paaseieren zoeken. Kom ook en vier samen met je familie Pasen!

Lees meer