Geloof verbeeld bezoekt twee prachtige kerken

door | jul 27, 2022 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

De groep ‘Geloof verbeeld’ bezocht twee werken in Waalwijk, die allebei wat weg hebben van de kerken in onze parochie. Gertrude van Roode maakte er foto’s en schreef het volgende verslag.

Jaren geleden is op initiatief van Rud Smit ‘Geloof verbeeld’ in het leven geroepen. Een groep geïnteresseerden gaat samen een of meerdere kerken bekijken: wat zie ik, wat zie jij, praat er over. Soms een dagdeel, soms de hele dag. Deze maand gingen we naar Waalwijk waar twee heel bijzondere kerken te bezichtigen waren.

Hoe langer je kijkt

’s-Morgen de Sint-Antoniuskerk uit 1962 met heel bijzondere glaskunstwanden van priester-kunstenaar Egbert Dekkers. De taferelen zijn gebaseerd op het laatste boek van de bijbel: de Openbaringen van Johannes. Aanvankelijk denk je dan: veel gekleurd glas. Maar hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien: figuren, vlammen, zegels, ogen. Als dan ook de bijpassende bijbelfragmenten worden voorgelezen, wordt het toch wel duidelijk. Indrukwekkend!
Dan is het tijd voor de lunch. Gelegenheid genoeg in de buurt.

Waardevol bezoek

Daarna op naar de tweede kerk: Sint-Jan-de-Doper. De kerk met heel veel koepels, met koper bekleed,  is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Onze OLV van Lourdeskerk lijkt er wel wat op, zij het dan dat die een stuk kleiner is. We troffen een gids die zeer uitgebreid kon vertellen over het ontstaan van deze kerk en ons wees op de verschillende kunstschatten. In de koepel de gebrandschilderde ramen met de zestien profeten uit het Oude testament. Prachtige biechtstoelen die weer deden denken aan die in de St.-Gertrudiskerk. En een heel mooi beeld van de patroonheilige.
We hebben nog even samen wat gedronken voor we weer huiswaarts keerden. Het was een lange dag met heel veel indrukken! Het was heel waardevol!!

Ook een keer meegaan? Mevrouw Toos de Wit kan je er meer over vertellen, neem contact met haar op via het Parochiecentrum.

Meer inspiratie:

Gedicht ‘Open kijk’

Gedicht ‘Open kijk’

In deze vakantietijd is het ook goed om even stil te staan. Wellicht kun je de hectiek van het alledaagse even achter je laten. Je kunt dan bij jezelf overdenken waar je staat in je eigen leven voordat er weer een nieuw werkjaar of een nieuw school-/studiejaar aanbreekt. Dat het gedicht ‘Open kijk’ daar een handvat bij mag zijn.

Lees meer
Noveen: “Een nieuwe Belofte”

Noveen: “Een nieuwe Belofte”

Met ingang van vrijdag 12 augustus 2022 wordt de Noveen “Een nieuwe Belofte” gebeden in onze parochie. Deze noveen heeft een looptijd van 12 dagen tot en met dinsdag 23 augustus 2022. Midden in deze periode valt het Hoogfeest van Maria Tenhemelopneming op 15 augustus. Op deze dag is er de gebruikelijke Eucharistieviering om 19.00 uur in de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Traditioneel staat deze viering ook in het teken van de Maria Ommegang.

Lees meer
Noveen tot Sint Franciscus van Assisi

Noveen tot Sint Franciscus van Assisi

Met ingang van woensdag 3 augustus 2022 bidden we in de parochie de Noveen tot Sint Franciscus van Assisi. We bidden de noveen voor het stoppen van het coronavirus op onze aarde en voor de vrede in Oekraïne. Deze Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.

Lees meer