Geloof verbeeld bezoekt twee prachtige kerken

door | jul 27, 2022 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

De groep ‘Geloof verbeeld’ bezocht twee werken in Waalwijk, die allebei wat weg hebben van de kerken in onze parochie. Gertrude van Roode maakte er foto’s en schreef het volgende verslag.

Jaren geleden is op initiatief van Rud Smit ‘Geloof verbeeld’ in het leven geroepen. Een groep geïnteresseerden gaat samen een of meerdere kerken bekijken: wat zie ik, wat zie jij, praat er over. Soms een dagdeel, soms de hele dag. Deze maand gingen we naar Waalwijk waar twee heel bijzondere kerken te bezichtigen waren.

Hoe langer je kijkt

’s-Morgen de Sint-Antoniuskerk uit 1962 met heel bijzondere glaskunstwanden van priester-kunstenaar Egbert Dekkers. De taferelen zijn gebaseerd op het laatste boek van de bijbel: de Openbaringen van Johannes. Aanvankelijk denk je dan: veel gekleurd glas. Maar hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien: figuren, vlammen, zegels, ogen. Als dan ook de bijpassende bijbelfragmenten worden voorgelezen, wordt het toch wel duidelijk. Indrukwekkend!
Dan is het tijd voor de lunch. Gelegenheid genoeg in de buurt.

Waardevol bezoek

Daarna op naar de tweede kerk: Sint-Jan-de-Doper. De kerk met heel veel koepels, met koper bekleed,  is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Onze OLV van Lourdeskerk lijkt er wel wat op, zij het dan dat die een stuk kleiner is. We troffen een gids die zeer uitgebreid kon vertellen over het ontstaan van deze kerk en ons wees op de verschillende kunstschatten. In de koepel de gebrandschilderde ramen met de zestien profeten uit het Oude testament. Prachtige biechtstoelen die weer deden denken aan die in de St.-Gertrudiskerk. En een heel mooi beeld van de patroonheilige.
We hebben nog even samen wat gedronken voor we weer huiswaarts keerden. Het was een lange dag met heel veel indrukken! Het was heel waardevol!!

Ook een keer meegaan? Mevrouw Toos de Wit kan je er meer over vertellen, neem contact met haar op via het Parochiecentrum.

Meer inspiratie:

Geloofscursus over Maria

Geloofscursus over Maria

In oktober start opnieuw een geloofscursus van vijf bijeenkomsten over Maria. Het is bedoeld voor mensen die meer willen weten over het leven van Maria en wat zij voor ons kan betekenen. Aan de hand van vijf boeiende video’s (gefilmd in onder andere Nazareth, Bethlehem en Lourdes) over Maria komen diverse vragen aan de orde. Het is voor iedereen toegankelijk. De cursus vindt plaats in Halsteren.

Lees meer
Noveen Laudato Si’

Noveen Laudato Si’

Met ingang van donderdag 21 september 2023 bidden we in de parochie de Noveen Laudato Si’. Dat is de Noveen die ons wijst op de bescherming van onze schepping. Niets is actueler in onze tijd van de verbetering van het milieu en de transitie van fossiele brandstoffen naar schone energie.

Lees meer

Maria geboorte

Vrijdag 8 september vieren we in onze kerk het feest van Maria geboorte. Een klein gebedje van Marianne Busser & Ron Schröder helpt ons Maria’s verjaardag te vieren.

Lees meer