Geloof verbeeld bezoekt twee prachtige kerken

door | jul 27, 2022 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

De groep ‘Geloof verbeeld’ bezocht twee werken in Waalwijk, die allebei wat weg hebben van de kerken in onze parochie. Gertrude van Roode maakte er foto’s en schreef het volgende verslag.

Jaren geleden is op initiatief van Rud Smit ‘Geloof verbeeld’ in het leven geroepen. Een groep geïnteresseerden gaat samen een of meerdere kerken bekijken: wat zie ik, wat zie jij, praat er over. Soms een dagdeel, soms de hele dag. Deze maand gingen we naar Waalwijk waar twee heel bijzondere kerken te bezichtigen waren.

Hoe langer je kijkt

’s-Morgen de Sint-Antoniuskerk uit 1962 met heel bijzondere glaskunstwanden van priester-kunstenaar Egbert Dekkers. De taferelen zijn gebaseerd op het laatste boek van de bijbel: de Openbaringen van Johannes. Aanvankelijk denk je dan: veel gekleurd glas. Maar hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien: figuren, vlammen, zegels, ogen. Als dan ook de bijpassende bijbelfragmenten worden voorgelezen, wordt het toch wel duidelijk. Indrukwekkend!
Dan is het tijd voor de lunch. Gelegenheid genoeg in de buurt.

Waardevol bezoek

Daarna op naar de tweede kerk: Sint-Jan-de-Doper. De kerk met heel veel koepels, met koper bekleed,  is onderdeel van het Grootste Museum van Nederland. Onze OLV van Lourdeskerk lijkt er wel wat op, zij het dan dat die een stuk kleiner is. We troffen een gids die zeer uitgebreid kon vertellen over het ontstaan van deze kerk en ons wees op de verschillende kunstschatten. In de koepel de gebrandschilderde ramen met de zestien profeten uit het Oude testament. Prachtige biechtstoelen die weer deden denken aan die in de St.-Gertrudiskerk. En een heel mooi beeld van de patroonheilige.
We hebben nog even samen wat gedronken voor we weer huiswaarts keerden. Het was een lange dag met heel veel indrukken! Het was heel waardevol!!

Ook een keer meegaan? Mevrouw Toos de Wit kan je er meer over vertellen, neem contact met haar op via het Parochiecentrum.

Meer inspiratie:

Ga je mee op mini-pelgrimage?

Ga je mee op mini-pelgrimage?

Onder het motto “Samen wandelen, en uitwisselen over onze levensweg” organiseert Vol-Zin met de Broeders van Huijbergen op zaterdag 6 april een mini-pelgrimage. De wandeltocht van 10 kilometer is voor alle leeftijden, ook voor families met kinderen.

Lees meer
Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en doet dan veertien bijzondere kerken en bedevaartplekken aan. De reliek is op dinsdag 23 april in de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Zo kan iedereen die niet naar het heiligdom in Zuid-Frankrijk kan gaan, de genaden van Lourdes hier beleven.

Lees meer