Onderwerp van de week

Getuigen van het licht

Woensdag 13 december komt het Vredeslicht van Bethlehem aan in Bergen op Zoom.

De vlam op de kaars die de kerk in wordt gedragen, is aangestoken met een kaars, en die weer aan een andere kaars. Het licht gaat helemaal terug op het Vredeslicht wat brandt bij de grot van Bethlehem. Als wij zelf er een kaars aan ontsteken het licht ontvangen, worden we zelf dragers van vrede.
Een hele opdracht, een onmogelijkheid misschien in deze wereld. Met korte dagen en lange nachten en duisternis in veel levens en landen. Die vlam is inderdaad broos, het is maar een klein flakkerend lichtje, wat kan doven zodra er een hevige windvlaag voorbij trekt.

Maar als ik mijn hand er nu eens omheen houdt?
Als ik mijn lichaam gebruik om de kaars te beschermen?
Als ik mijn leven gebruik om een stem van vrede te worden?
Als ik mijn eigen lichtontvlambaarheid probeer in te tomen?
Als ik het licht doorgeef aan een ander, zodat we het samen dragen?

Dan ben ik net als Johannes de Doper. Hij zei, toen mensen hem vroegen wie hij was: “Ik ben niet groot. Je moet niet bij mij zijn. Ik wijs alleen maar naar Hem die na mij komt. Ik ben niet het Licht. Ik ben een getuige van het Licht.”
Mogen wij met het doorgeven van het Vredeslicht van Bethlehem zelf getuigen zijn van het licht en een drager van vrede worden.
Dan zal het licht groeien in deze wereld. Dan zal het duister wijken. Dan kan het Kerstmis worden. Juist nu.
Pastor Fredi Hagedoorn

R.K.-Lievevrouweparochie

11 december 2023

Meer Onderwerpen van de week:

Luisteren en genieten

Naar welke muziek luister jij graag? Mijn favoriete popgroep is Queen, en daarnaast is er veel muziek waar ik graag naar luister en van kan genieten. Maar als God vraagt om naar zijn Zoon te luisteren, geloof ik dat Hij daar net iets anders mee bedoeld.