Onderwerp van de week

Heel dope

De komende zondag horen we hoe Jezus gedoopt wordt in de Jordaan door Johannes de Doper. Het verhaal is ons bekend.

Johannes doopt Jezus, de heilige Geest komt als een duif uit de hemel naar Jezus toe en God zegt tegen zijn Zoon: “Ik vind Je geweldig”. Dat is het allermooiste wat je als ouder tegen je kind kunt zeggen. Niet voor niets is dit het meest gelezen verhaal bij de doop van onze kleinsten.
De jeugd van tegenwoordig denkt bij de klank van het woord ‘doop’ aan iets heel anders. Ze schrijven het ook een beetje anders: dope. En het betekent voor hen: geweldig. Geweldig goed, in positieve zin. Zoals in: ik vond je optreden heel dope!

Het gebeurt wel vaker dat de jeugd speelt met woorden, en er een andere betekenis aan geeft. Zo dus ook met het woord: dope. In eerste instantie is dat mijlenver van onze betekenis van doop. Maar ‘geweldig’ is toch precies hetzelfde als wat God aan het eind tegen zijn Zoon zegt? Voor de jeugd zou er nu bij het scheppingsverhaal in Genesis staan: En God zag dat het heel dope was. Daarom hoop ik dat 2022 heel dope mag worden voor jullie allemaal.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

3 januari 2022

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer