Heilige Maria, Moeder van de Kerk

door | mei 24, 2023 | Nieuws

Op Tweede Pinksterdag (29 mei) vieren we de gedachtenis Heilige Maria, Moeder van de Kerk om 11.00 uur in de Stadskerk van Sint-Gertrudis.

Sinds 2018 staat door een besluit van paus Franciscus de ‘Gedachtenis van de Heilige Maagd Maria, Moeder van de Kerk’ op de universele kalender van de Latijnse Kerk. Deze liturgische gedachtenis is verplicht en wordt gevierd op de maandag na Pinksteren.
Maria kreeg tijdens het Tweede Vaticaans Concilie door paus Paulus VI de titel ‘Moeder van de Kerk’. De leer van haar moederschap wordt uitgelegd in het achtste hoofdstuk van de dogmatische constitutie Lumen gentium, het conciliedocument dat handelt over de Kerk.
De instelling van de nieuwe gedachtenis geschiedde door middel van een decreet van paus Franciscus, gedateerd op 11 februari 2018, de 160ste verjaardag van de eerste verschijning van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De allereerste keer dat de gedachtenis werd gehouden was op maandag 21 mei 2018.
De reden dat is gekozen voor de maandag na Pinksteren is omdat Pinksteren wordt beschouwd als de geboortedag van de Kerk. Maria werd Moeder van de Zoon door de Heilige Geest. Die Geest werd op het eerste joodse pinksterfeest na de Verrijzenis vaardig over de volgelingen van de ten hemel opgevaren Zoon.

Er is op Tweede Pinksterdag geen viering in de OLV van Lourdeskerk. Aansluitend aan de viering is de St.-Gertrudiskerk tot 17.00 uur geopend voor bezichtiging, vanwege Open Kerkendag.

Meer interessante berichten:

Steun de Week Nederlandse Missionaris

Steun de Week Nederlandse Missionaris

Van 11 t/m 19 mei 2024 worden onze missionarissen en missionaire werkers extra in de schijnwerpers gezet door WNM tijdens de Pinksteractie 2024. De missionarissen en missionair werkers gaan wereldwijd de strijd aan tegen onrecht en armoede. De tweede collecte met Pinksteren is voor hun werk.

Lees meer
Schuif aan bij de Jazzbrunch

Schuif aan bij de Jazzbrunch

Omdat het vorig jaar zo leuk was nodigen wij je zondag 26 mei om 11 uur weer van harte uit voor een lekkere brunch, voorafgaand aan de Jazzdienst. Er zijn geen kosten verbonden aan de brunch; als je je glimlach meeneemt, is dat genoeg! Aansluitend kan je genieten van een prachtige muzikale Jazzdienst in de St.-Gertrudiskerk.

Lees meer