Hemel + Aarde aanraken

door | aug 24, 2022 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Dat is het jaarthema in Kevelaer (Duitsland). Op deze plek bezoeken jaarlijks vele tienduizenden pelgrims de Troosteres der Bedrukten. Vaak staat dan ook de Kruisweg in het prachtige kruiswegpark op het programma. In Kevelaer is er een vijftiende statie (de Wederopstanding). De organisatie schreef dit jaar een bezinning bij de Kruisweg die aansluit bij het thema.
Inleidende bezinning

Hemel en aarde aanraken. Is dat mogelijk?

De aarde aanraken is wat we elke dag doen. De zwaartekracht trekt ons naar de aarde, vaak pijnlijk, we merken het als we struikelen en vallen. We raken de aarde aan met onze voeten, soms zelfs blootsvoets. De aarde geeft ons steun, houvast, oriëntatie. Hoe mooi is het om de aarde aan te raken en te vormen met onze handen.

Wij mensen hebben het nodig om aangeraakt te worden. Voelen en aanraken zijn duidelijk belangrijker voor onze overleving dan zien, horen, ruiken en proeven. Dat hebben we in deze coronatijd aan den lijve ondervonden.

Maar de hemel aanraken? Hoe kunnen we dat doen als het zo ver weg lijkt?

Jezus bouwde een brug van de aarde naar de hemel door zijn Kruisweg. Als we ons werkelijk door hem en zijn boodschap laten raken, zullen we erin slagen aarde en hemel met elkaar te verbinden. Dan is zijn koninkrijk in ons midden en raken we de hemel aan.

Heer, we bewandelen de weg van het Kruis met U. Met U willen we het koninkrijk Gods op aarde waarnemen en zo hemel en aarde aanraken.

Bezinning na de 15e statie (Wederopstanding)

Marcus 16,4: Opkijkend bemerkten ze echte dat de steen weggerold was;…

Jezus wordt in het donkere graf gelegd en het graf wordt met een zware steen gesloten. Het uitzicht reikt niet verder dan deze tombe. Pas als de steen is weggerold, zien we het lege graf erachter.

Ook onze hoop lijkt soms begraven. Maar als we goed kijken, zien ook wij misschien dat de steen is weggerold.

We vieren de wederopstanding

  • waar mensen ruzies begraven en vrede sluiten
  • waar mensen elkaar bijstaan
  • waar mensen opkomen voor sociale rechtvaardigheid, vrijheid, het overwinnen van geweld en voor de schepping
  • waar mensen elkaar in liefde ontmoeten
  • waar mensen die de moed verloren hebben nieuwe hoop putten.

Daar zien we tekenen van een nieuwe realiteit. Daar raken we hemel en aarde aan, omdat we Gods koninkrijk onder ons voelen. Amen.

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer