Huiszegen 2021

door | jan 10, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

In de vieringen met Driekoningen afgelopen weekend zijn de kaarten voor de Huiszegen 2021 gezegend. Ook de komende weekenden kunt u in beide kerken nog zo’n kaart meenemen voor in uw woning. Deze zijn ook verkrijgbaar bij het Parochiecentrum.
Over de huiszegen

Er bestaat een oud gebruik om aan het begin van het nieuwe jaar je huis te laten zegenen. Vaak schreef een priester aan de ingang van ieders huis het jaartal en daarbij de letters C+M+B. Je kunt ook een voorgedrukte kaart ophangen.

Wijzen

Deze letters worden in verband gebracht met de namen die vanuit de traditie aan de wijzen uit het oosten zijn gegeven: Caspar, Melchior en Balthasar. Maar deze letters betekenen nog meer. Zij zijn ook de beginletters van de zegentekst “Christus Mansionem Benedicat”, vertaald “Christus zegene dit huis”.

Openbaring

De letters worden ook in verband gebracht met de drievoudige openbaring van de Heer. Kerstmis is het feest van de openbaring aan alle mensen. Deze openbaring van God wordt gevierd met Driekoningen, bij het feest van de Doop van de Heer en bij het eerste wonder van Christus in Kana. Zo wijzen de letters ook naar deze feesten: de bruiloft in Kana (Cana), de aanbidding van de Wijzen (Magi) en de Doop van de Heer in de Jordaan (Baptisma).

Uitleg huiszegen afkomstig van www.katholiekgezin.nl

Meer interessante berichten:

Op 2 februari vieren we Maria Lichtmis

In de parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes is er op deze dinsdag ’s morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering met kaarsenzegening. Voor deze viering dient u te reserveren. Dit kan op telefoonnummer 0164 234867 op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur.

Op 3 februari vieren we de Heilige Blasius

In de parochiekerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes is er op deze woensdag ’s morgens om 09.00 uur een Eucharistieviering met Blasiuszegen. Voor deze viering dient u te reserveren. Dit kan op telefoonnummer 0164 234867 op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur.

Maak ons af en toe sprakeloos, God

Maak ons af en toe sprakeloos, God, voor al het goede dat op zoveel plaatsen gebeurt:
de inzet van zovele mensen, de tijd en de aandacht die ze zomaar geven…