Herziene Pinksternoveen

door | mei 16, 2023 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Vanaf zondag 21 mei 2023 bidden we in onze parochie de Pinksternoveen. De Noveen is herzien dit jaar. Deze Pinsternoveen is samengesteld door pastoor/vicaris Paul Verbeek. De versie van 2020 vervalt hierbij. We bidden deze Noveen voor de vrede in Oekraïne en op onze wereld. De Noveen kan hier worden gedownload of in druk worden opgehaald in het Parochiecentrum.
Pinksternoveen

Het is een mooie traditie om van Hemelvaart tot Pinksteren samen te komen in gebed. Het zijn precies 9 dagen (Noveen).
Zo is de eerste noveen ontstaan en later zijn er velen gevolgd op voorspraak van Maria of een andere geliefde heilige. Negen dagen lang bidden voor een intentie en stil staan bij het leven van de heilige tot wie de noveen gebeden wordt. Vaak wordt het noveengebed aangevuld met de rozenkrans.

40 dagen- en 50 dagentijd

Na Pasen vieren we de 50-dagentijd. We zijn hier niet zo vertrouwd mee als de 40-dagentijd. Toch is deze periode voor de Joodse gemeenschap even belangrijk. Met hun Pesach (Pasen) vieren ze de Bevrijding uit Egypte en 50 dagen later het ontvangen van de Tora, de wet door Mozes: De Sjavoeot (Het wekenfeest).

De wet van Mozes

De wet van Mozes, voor ons bekend als de Tien Geboden, waren geschreven op twee stenen tafelen. Jezus geeft zijn wet met de 8 Zaligsprekingen en schrijft deze in ons hart. Ze zijn samengevat in zijn woorden: “Ge moet God beminnen met geheel uw hart en met geheel uw ziel, met al uw krachten en geheel uw verstand en uw naaste gelijk uzelf”. Dit wordt verduidelijkt met de parabel van de Barmhartige Samaritaan. In het Heilig Jaar van Barmhartigheid (23 april 2017) heeft deze parabel een vast beeld gekregen in de tuin van de Basiliek van Hulst.

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer