Kom kijken naar de Maria Ommegang

door | jun 21, 2023 | Nieuws

Op zondagmiddag 25 juni trekt de 79e naoorlogse Maria Ommegang door de binnenstad van Bergen op Zoom. Kom kijken langs de route naar deze bijzondere dankstoet voor Maria. Het jaarthema van de Maria Ommegang in 2023 is: ‘Jij doet er toe’

Zondagmiddag 25 juni trekt de stoet met ongeveer 700 deelnemers vanaf 15.00 uur vanuit het Markiezenhof door het stadscentrum. De stoet beeld de geschiedenis van de stad, scènes uit het Oude Testament en de Zeven Vreugdes uit het Leven van Maria uit. De Bijbelse figuur Ibigail is nieuw te zien in de Ommegang. De Maria Ommegang is ontstaan uit dankbaarheid omdat de stad gespaard bleef voor veel oorlogsgeweld in de Tweede Wereldoorlog.
Mariabeelden uit diverse plaatsen vergezellen het Ommegangbeeld, wat aan het slot van de stoet gedragen wordt. Ook diverse kerkelijke en wereldlijke hoogwaardigheidsbekleders nemen deel. De Maria Ommegang is gratis te bewonderen.

Streekomroep ZuidWest TV zendt de Ommegang zondagmiddag live uit om 15.00 uur.

Route

De Route vanaf het Markiezenhof is als volgt: Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat – Kerkstraat – Huijbergsestraat – Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat, Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat – Lievevrouwestraat – Gevangenpoort.
Het is mogelijk om vooraf een stoel te reserveren op de Grote Markt via mariaommegang.nl/stoelen/  Je ontvangt dan ook een goodiebag.
De Ommegang wordt afgesloten met het afsluitende gebed rond het Ommegangbeeld om 17.00 uur in de St.-Gertrudiskerk op de Grote Markt. Dit gebed is voor iedereen vrij toegankelijk. Maria wordt dan nog eenmaal toegezongen.

Collecte, programmaboekje & devotionalia

De kledinggroep van de Maria Ommegang heeft voor de stoetcollectrices nieuwe kleding gemaakt. Zij lopen mee met de stoet en collecteren voor de dekking van de kosten. Het is ook mogelijk om ter plekke een programmaboekje te kopen à € 2,-. Op het Beurspleintje en de Grote Markt staan kraampjes met devotionalia.

Vieringen in het Ommegangweekend

Alle vieringen in de Lievevrouweparochie staan dit weekend in het teken van de Ommegang. Het jaarthema “Jij doet er toe” vormt de rode draad.
– Vrijdag 23 juni: Vesperviering om 19.00 uur in de Sacramentskapel van de St. Gertrudiskerk (ingang Grote Markt). Voorganger:
– Zaterdag 24 juni: Eucharistieviering om 17.00 uur in de OLV van Lourdeskerk, Prins Bernhardstraat 66, in het teken van Maria
– Zaterdag 24 juni: Vesperviering om 19.00 uur in de St.-Gertrudiskerk (ingang Kerkstraat),  waarbij het Maria Ommegang-beeld centraal in de kerk wordt geplaatst. Dit vormt de officiële start van de Ommegang.
– Zondag 25 juni: Om 10.00 uur wordt een plechtige Hoogmis in de St.-Gertrudiskerk gevierd. Met medewerking van koor en orkest van HMR. Voorgangers zijn pastoor Paul Verbeek, Pastoor Peter van der Weide, diaken Anton Janssen en pastor Fredi Hagedoorn. (Ingang Zuivelstraat en Kerkstraat) Deze ochtend is er geen viering in de OLV van Lourdeskerk.

Kijk voor meer informatie op www.mariaommegang.nl

Meer interessante berichten:

Adventsactie 2023: Alle kinderen mogen kind zijn

Adventsactie 2023: Alle kinderen mogen kind zijn

De adventsperiode is de voorbereidingstijd van vier weken naar Kerstmis, het feest van Hoop en Licht. In diezelfde periode voert Adventsactie campagne en dit jaar staan er vier projecten centraal. Projecten die aandacht besteden aan het onderwerp kinderarbeid. Omdat ieder kind recht heeft om kind te zijn.

Lees meer
Bijzondere vieringen in de advent

Bijzondere vieringen in de advent

De komende week zijn er verschillende bijzondere vieringen in de advent. We vieren Maria die de knopen ontwart (8-12), de aankomst van het Vredeslicht van Bethlehem (13-12) en Lessons & Carols (16-12). De Kerststallententoonstelling wordt ook geopend (8-12). Wees welkom om mee te vieren.

Lees meer