Kom kijken naar de Paastuin

by | Apr 7, 2021 | Nieuws | 0 comments

In de stadskerk Sint Gertrudis is een prachtige Paastuin ingericht. Lees hier wat er allemaal in de tuin te zien is. De tuin is de moeite van een bezoek meer dan waard!

Voor onze paastuin hebben pastoor Paul Verbeek en de bloemengroep zich dit jaar laten inspireren door de titel van een boek van Peter Schmidt, een bekend bijbelgeleerde in het Nederlandse taalgebied: In de handen van mensen! Hij heeft ook een mooi boek geschreven over het Lam Gods uit de kathedraal van Gent. In dit artikel legt pastoor Paul Verbeek uit wat er allemaal te zien is in de tuin.

Handen die juichen en zorgen

Rechts zien we hoe Jezus toegezwaaid wordt met palmen: Handen die blij zwaaien. In Jeruzalem zal de Heer het Laatste Avondmaal vieren. Voor Hij met zijn leerlingen aan tafel gaat, wast Hij hun voeten: Handen die zorgen. Het is zuivere dienstbaarheid: (het water is helder en schoon).

In verkeerde handen

Na Zijn gevangenneming in de Hof van Olijven levert Judas Hem over in verkeerde handen (midden voor in de tuin). Hij (Jezus wordt uitgebeeld in de stam van Berken hout: Hij is uit het goede hout gesneden en trouw tot in de dood. Uitgebeeld door het witte viooltje) wordt gegeseld: Handen die martelen. Zelfs vrienden zoals Petrus hebben moeite om Hem dan trouw te blijven uitgebeeld bij de vuurkorf. Het is zoals Jezus het heeft voorspeld. Nog voordat de haan kraait, zal Petrus Hem drie keer verloochenen. Nadat Pilatus Hem heeft laten geselen, laat hij het volk kiezen wie hij vrij moet laten Jezus of Barabbas. Hij wil zijn handen in onschuld wassen, maar er kleeft bloed aan zijn handen (het water in het bekken is rood). Jezus zal de kruisdood sterven. Zie de mens die van zijn waardigheid beroofd wordt. De doornenkroon en de speer zijn hiervan het bewijs.

In goede handen

Na zijn dood bij zijn graflegging komt Hij weer in goede handen. Met eerbied houdt zijn moeder Maria Hem in haar schoot. Er is een afwachtende stilte. Nieuw licht breekt door.
Jezus is uit de doden opgestaan. Zijn leerlingen gaan verder in zijn geest. Petrus krijgt de leiding wanneer hij aan de Verrezen drie keer zegt van Hem te houden (beelden links van de Biechtstoel).
Zijn boodschap komt ook in goede handen. De leerlingen gaan op weg zoals die van Emmaüs. Ze blijven Hem herkennen aan het breken van het brood. Zo mogen wij er zijn met elkaar en voor elkaar als  broers en zussen Zijn Blijde Boodschap uitdragen wereldwijd!  Zalig Paasfeest! Namens het pastoraal team, Paul Verbeek, pastoor

De Paastuin bekijken
Bekijk de Paastuin als je op zondag naar de viering komt in de St.-Gertrudiskerk. Of loop op zondagmiddagen tussen 13.30 en 14.30 uur binnen tijdens het Gebedsuur met Aanbidding.

Download de originele beschrijving van de Paastuin, met nog extra beschrijving van de gebruikte bloemen, hier: www.lievevrouweparochie.nl/wp-content/uploads/2021/04/Bloementuin-Sint-Gertrudis-Pasen-2021.pdf

Meer interessante berichten:

Handen schudden

Handen schudden

Gezond eten, op tijd uitrusten. En, je handen ontsmetten en maskers dragen. Op weg naar de dag dat ik Renske kan leren hoe ze handen moet schudden om zich voor te stellen!

read more
Ook vieringen St.-Gertrudiskerk live te volgen

Ook vieringen St.-Gertrudiskerk live te volgen

De vieringen in de OLV van Lourdeskerk zijn al vanaf december j.l. te volgen. Na een periode van testen is nu ook de installatie in de St.-Gertrudiskerk ingeregeld. Vanaf zondag 18 april kun je de vieringen live volgen.

read more
Kort parochienieuws week 15

Kort parochienieuws week 15

In dit bericht lees je de voorlopige opbrengst van de Paascollecte, de naam van de overledene en enkele activiteiten voor komende week.

read more