Leerling avond over Heiligen en Volksdevoties

door | nov 16, 2022 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Afgelopen donderdag 10 november was de tweede Leerling avond in de Catharinakapel met als onderwerp Heiligen en Volksdevoties. Diaken Anton Janssen vertelde aan een 15-tal toehoorders het eerste half uur van de avond over de vele Heiligen die wij kennen in de katholieke kerk, hoe en waaraan wij hen kunnen herkennen, over pelgrimage en relikwieën.

Verschillenden onder de aanwezigen deden een nieuwe ‘ontdekking’…..
Als wij ons gebed richten tot een Heilige bidden wij niet tot die aangeroepen Heilige, maar bidden wij op zijn of haar voorspraak tot God! Je vraagt dan aan die Heilige voor jou ten beste te spreken bij God. Dit was, voor een aantal, een heel verhelderende openbaring.

Gesprek in groepjes

Na de koffie- en theepauze gingen we uiteen in twee groepen o.l.v. Annique de Klerk en Irene en kregen we twee vragen voorgelegd:
+ Wat sprak jou het meeste aan van wat Anton vertelde?
+ Welke Heilige inspireert jou het meest ?
Het is mooi om zo ieders verhaal te horen en welke Heilige het meest tot iemand spreekt en waarom er juist met die Heilige een speciale verbintenis is. Bijzonder was ook dat deelnemende opa Ad de Waal een heel mooi lied toegestuurd had gekregen, op zijn telefoon ingezongen door zijn kleinzoon over de Heilige Martinus, wiens naamdag natuurlijk op 11 november is. Het lied had hij op school geleerd. Geweldig en ontroerend om te horen.

Voor mee naar huis

In een kort plenair samenzijn daarna, deelden we de gehoorde uitspraken en sloten we de avond af met het samen zingen van het lied:’ Wij hebben voor u gebeden’,  welke zelfs nog heel mooi op het orgel begeleid werd door Irene!
Om thuis alles nog eens rustig na te kunnen lezen kregen we nog een boekje mee naar huis met daarin geschreven wat er die avond verteld is. Dit boekje kun je hier downloaden: Leerlingavond 2: volksdevotie en heiligen.
Het was een mooie en waardevolle avond! Dank je wel Anton!
Elma Bastianen-Luijks

 

Volgende Leerling avonden & Alpha

De volgende Leerling avonden zijn op 11 mei 2023, over Diaconie en op 15 juni 2023, over Maria. In de tussentijd bieden we opnieuw Alpha aan, voor iedereen die het katholieke geloof wil (her)ontdekken. Deze Alpha start in januari. Hierover volgt heel binnenkort meer informatie.

Meer inspiratie:

Ga je mee op mini-pelgrimage?

Ga je mee op mini-pelgrimage?

Onder het motto “Samen wandelen, en uitwisselen over onze levensweg” organiseert Vol-Zin met de Broeders van Huijbergen op zaterdag 6 april een mini-pelgrimage. De wandeltocht van 10 kilometer is voor alle leeftijden, ook voor families met kinderen.

Lees meer
Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en doet dan veertien bijzondere kerken en bedevaartplekken aan. De reliek is op dinsdag 23 april in de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Zo kan iedereen die niet naar het heiligdom in Zuid-Frankrijk kan gaan, de genaden van Lourdes hier beleven.

Lees meer