Maria die de knopen ontwart 

door | dec 9, 2020 | Nieuws | 0 Reacties

Op 8 december vieren we elk jaar het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van de heilige Maagd Maria. Inmiddels traditiegetrouw vieren we ook “Maria die de knopen ontwart” op dit Hoogfeest. Dit is overgenomen van onze paus Franciscus, die hieraan grote waarde hecht. 
Maria die de knopen ontwart 

Vanwege coronatijd waren er op deze 8 december twee Eucharistievieringen in onze parochie.
De gebruikelijke viering op dinsdagmorgen in de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes en ’s avonds in de stadskerk van Sint-Gertrudis. Zo konden toch nog een redelijk aantal parochianen deelnemen aan het ritueel van het knopen leggen in een wit lint en dat vervolgens naar Maria te brengen met het verlangen en het vertrouwen, dat zij de knopen zal ontwarren.

Thema Maria Ommegang 2021

Op 8 december wordt elk jaar na de viering in de Sint-Gertrudiskerk het thema van de Maria Ommegang voor het volgende jaar bekend gemaakt in Theater Den Enghel. Vorig jaar (2019) werd toen het thema voor de 76e Maria Ommegang bekend gemaakt: “Zij maakt het verschil”.

Door de coronapandemie heeft de jaarlijkse stoet dit jaar niet plaatsgevonden. Een sobere viering met enkele taferelen vond op zondag 28 juni in de Sint-Gertrudiskerk plaats. Pastoor Paul Verbeek – met hart en ziel verbonden aan de Maria Ommegang – gaf voor 2020 een aangepast thema “Een nieuwe Belofte” aan de Ommegang 2020.

Vandaag werd het thema voor de Maria Ommegang in 2021 bekend gemaakt na de beide vieringen. Het thema voor de 77e Ommegang wordt opnieuw “Zij maakt het verschil”. Pastoor Verbeek hoopt en bidt dat op zondag 27 juni 2021 er een glorieuze stoet door Bergen op Zoom kan trekken. Als de coronapandemie dit niet toestaat, hoopt hij op mooie alternatieve uitvoeringen van het thema.

Ommegangkaarsen geschonken

Elk jaar wordt een verdienstelijk persoon, die veel voor de Maria Ommegang doet in het zonnetje gezet. Deze krijgt dan de speciale kaars van het afgelopen jaar van de Ommegang.
Vanaf 2019 heeft de Ommegang twee van deze kaarsen en kunnen ook twee mensen een kaars ontvangen.
Na de ochtendviering viel deze eer te beurt aan Tilly Meijer-Tebbens. In de toespraak van de vice-voorzitter van het bestuur van de Maria Ommegang – de heer Jan van Wijk – werd Tilly geprezen voor haar jarenlange verkoop van devotionalia voor de Ommegang. Tilly was zichtbaar verrast door dit gebaar, maar was wel heel erg blij met dit unieke geschenk.

Na de avondviering werd Ton Delrue gevraagd naar voren te komen samen met zijn vrouw Liza.  De heer Jan van Wijk prees in zijn toespraak Ton voor zijn jarenlange technische ondersteuning – altijd op de achtergrond. Zijn inzet heeft de Ommegang kansen gegeven om in deze vorm door onze mooie stad te trekken. Ton was geroerd door de ontvangst van dit mooie cadeau, maar het zal hem zeker vreugde brengen.

Zo waren de vieringen van “Maria die de knopen ontwart” dit jaar hele bijzondere vieringen. Vieringen met veel warmte en vriendschap. Dat kúnnen we nog steeds ondanks corona. We zullen onze verbondenheid – onder de hoede van Maria – nooit verliezen.

Diaken Jan Foesenek

Meer interessante berichten:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Uitnodiging 30-jarig priesterjubileum pastoor Paul Verbeek

Uitnodiging 30-jarig priesterjubileum pastoor Paul Verbeek

Op dinsdag 23 april is het dertig jaar geleden dat pastoor Paul Verbeek priester werd gewijd. Op de dag van zijn jubileum is de reliek van Bernadette in onze parochie! Het parochiebestuur en pastoraal team nodigen je uit voor een speciale eucharistieviering, de lichtprocessie en het felicitatiemoment.

Lees meer
Bereid je voor op de komst van Bernadette

Bereid je voor op de komst van Bernadette

Dinsdag 23 april is de reliek van Bernadette te gast in Bergen op Zoom. Je kunt je nu al op haar komst voorbereiden. Er is een film over haar leven die je vrijdagmiddag in Wouw kunt bekijken. Er is een boekje voor kinderen en als je langs de processieroute woont, kun je de vlag uithangen of een Mariabeeld voor je raam zetten.

Lees meer