Maria Ommegang trekt weer

door | jun 22, 2022 | Nieuws | 0 Reacties

Zondag 26 juni trekt de Maria Ommegang weer door de stad. Dát de dankstoet aan Maria weer kan trekken is verheugend. Zo zetten we in Bergen op Zoom de traditie voort, die kapelaan Ooijens in 1943 in gang zette.

De Maria Ommegang is een kleurrijke, devote dankstoet ter ere van Maria. Dit jaar trekt de stoet voor de 78ste keer door de binnenstad van Bergen op Zoom. Deze traditie is geboren op grond van de belofte van de toenmalige kapelaan Ooijens in 1943. Hij beloofde de Maria Ommegang, de zg. Kruisommegang die in 1572 gestopt was, weer door Bergen op Zoom te laten trekken, als deze stad in de Tweede Wereldoorlog van groot oorlogsgeweld bespaard zou blijven. Hij hield zich aan zijn belofte. Op 15 augustus 1945 trok de eerste naoorlogse Maria Ommegang door de straten van deze stad.

Een nieuwe belofte

In 2020 sprak de huidige pastoor Paul Verbeek de nieuwe belofte uit dat de Maria Ommegang nog mooier zal worden, als de coronaepidemie kon worden overwonnen, beperkingen zouden worden opgeheven en daarmee sprake zou zijn van herkregen vrijheid. Het feit dat deze Ommegang anno 2022 na twee coronajaren weer in volle omvang op straat te zien is, illustreert de waarde van die recente belofte.

Maria, onze mantel der liefde

De dankstoet heeft dit jaar als thema: “Maria, onze mantel der liefde”. De stoet vertrekt om 15.00 uur uit het Markiezenhof. Lees het pastoraal schrijven van pastoor Paul Verbeek “Driedaagse voor Maria, onze Mantel der liefde” voor de tijden van alle andere vieringen in dit feestelijke weekend.
(Foto: Dick Vermaas)

Meer interessante berichten:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Uitnodiging 30-jarig priesterjubileum pastoor Paul Verbeek

Uitnodiging 30-jarig priesterjubileum pastoor Paul Verbeek

Op dinsdag 23 april is het dertig jaar geleden dat pastoor Paul Verbeek priester werd gewijd. Op de dag van zijn jubileum is de reliek van Bernadette in onze parochie! Het parochiebestuur en pastoraal team nodigen je uit voor een speciale eucharistieviering, de lichtprocessie en het felicitatiemoment.

Lees meer