Noveen tot Carlo Acutis

door | okt 4, 2023 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van maandag 9 oktober 2023 bidden we in onze parochie de Noveen tot de Zalige Carlo Acutis. We herdenken Carlo op donderdag 12 oktober in een speciale Vesper (avondgebed) om 19.00 uur in de OLV van Lourdeskerk. We bidden de novenen voor vrede in Oekraïne en voor vrede in de vele geweldsconflicten op onze wereld. Dit alles kunnen we ook vragen via de Zalige Carlo Acutis als bemiddelaar. Je kunt de Noveen downloaden of in druk ophalen in het parochiecentrum.
Zalige Carlo Acutis krijgt eigen computergame

In het spel, dat zo ongeveer in oktober 2023 klaar moet zijn, verken je het leven van katholieke heiligen, verbazingwekkende heilige plaatsen en Bijbelse verhalen.

Faith Games, Inc. wil met videogames, virtual reality en multimedia content de evangelisatie bevorderen. Eerder ontwikkelde het bedrijfje uit New York City, dat een priester als eigen geestelijk leidsman heeft, al materiaal onder de merknaam MetaCatholic™. Op 12 oktober, feestdag van de zalige Carlo Acutis, wil het team uitpakken met The Acutis Game™, een videospelletje waarin de Zalige een centrale rol speelt.

Onlangs lanceerde Faith Games alvast een trailer van The Acutis Game™ en opende daarmee de voorafbestelling. In de trailer is te zien hoe een virtuele Carlo Acutis katholieke heiligen ontmoet als pater Pio, Juan Diego Cuauhtlatoatzin, Kateri Tekakwitha, Thérèse van Lisieux en Maximilaan Kolbe. Hij skiet ook samen met Johannes Paulus II en verschijnt met hem op het balkon. Daarnaast bezoekt hij de plaatsen waar Jezus werd terechtgesteld.

„The Acutis Game™ is een videogame met een open wereld waarin je samen met de zalige Carlo epische avonturen beleeft en het leven van katholieke heiligen, verbazingwekkende heilige plaatsen en Bijbelse verhalen verkent. Ontdek een wereld van verbeelding en inspiratie die in de loop der tijd zal groeien met dit spannende nieuwe videospel”, klinkt het op de website van het nieuwe videospel.
(Bron: Kerknet 12 april 2023)

Wie is Carlo Acutis (1991-2006)

Carlo Acutis is één van de nieuwe jonge Italiaanse zaligen. Hij werd maar vijftien jaar, en liet ondanks zijn korte leven een onuitwisbare indruk op zijn omgeving achter. Hij werd begraven in spijkerbroek, sweater en sneakers. Toen hij in 2020 werd zalig verklaard, kon ieder zijn intact gebleven lichaam gaan bekijken in Assisi en bij hem bidden. Hij is nu gekozen tot één van de patroonheiligen van de Wereldjongeren-dagen die in augustus 2023 in Lissabon worden gehouden. Hij is de eerste zalige van dit Millennium en leefde een gewoon leven, net zoals zijn tijdgenoten, met computer-spelletjes en internet, maar dan op een bijzondere manier.

Carlo Acutis wordt op 3 mei 1991 in Londen geboren, uit Italiaanse ouders. Zijn ouders wonen daar tijdelijk voor hun werk. Snel daarna verhuist de familie terug naar Milaan, waar Carlo opgroeit tot een vriendelijke, behulpzame jongeman.

Leven vanuit het geloof

Zijn geloof is belangrijk voor hem. Daarin staat de Eucharistie en de aanbidding centraal. Als hij zeven is krijgt hij al zijn Eerste Heilige Communie. Dat is jonger dan gebruikelijk is in Italië. Hij is heel goed met computers, daarom wordt hij de cyber-apostel genoemd. Hij maakt websites voor zijn parochie, zijn school en zelfs voor het Vaticaan.

Carlo probeert steeds meer te groeien in geloof en leven voor God en de ander. Hij maakt een tentoonstelling en een website over Eucharistische wonderen. Zijn moeder komt dankzij hem ook tot een sterker geloof. Hij vertelt zijn vrienden enthousiast over zijn bzoeken aan Lourdes en Fatima.

Ziek op jeugdige leeftijd

Op 6 oktober 2006 wordt acute leukemie bij Carlo vastgesteld. “Hier zal ik niet meer uitkomen,” zegt hij tegen zijn ouders in het ziekenhuis. Hij draagt zijn lijden op aan God, voor de paus en de Kerk. Zo hoopt hij sneller in de hemel te komen. Tijdens de dagen in het ziekenhuis wil hij zijn ouders niet extra tot last zijn. Op 12 oktober sterft hij.

Zaligverklaring
Op 10 oktober 2020 werd Carlo in Assisi zalig verklaard, nadat er een kind in Brazilië is genezen van een pancreas-afwijking. Zijn moeder had in een noveen om de voorspraak van Carlo gebeden.

Meer inspiratie:

Verdiep je geloof op de Leerling avonden

Verdiep je geloof op de Leerling avonden

In mei start een nieuwe serie van vier Leerling avonden. Kom ook en verdiep je in kernthema’s van ons geloof. Na een stevige inleiding ga je samen met anderen in gesprek. De Leerling avonden zijn voor iedereen met nieuwsgierigheid naar ons geloof. Ook als je nog niet veel geleerd, ervaren of gelezen hebt, ben je van harte welkom.

Lees meer
Peuter-/kleuterkerk met Pinksteren

Peuter-/kleuterkerk met Pinksteren

Zondag 19 mei is er weer een viering van de Peuter/ kleuterkerk “Geef mij je hand”, voor de allerjongsten en hun gezin. Pastor Fredi Hagedoorn gaat voor in deze viering over Pinksteren. Pinksteren gaat over durven. Durf jij al veel of ben je wel eens verlegen? Ontdek en vier mee.

Lees meer
Vacaturebank lente 2024

Vacaturebank lente 2024

De lente is officieel begonnen. Het wordt buiten steeds warmer en het blijft langer licht. De vogeltjes zijn aan het broeden en jonge dieren zetten hun eerste stapjes in de natuur. Ook wij kunnen nieuwe stapjes zetten in de parochie. Dat kan door mee te denken, mee te helpen of mee te werken aan wat er geregeld moet worden bij alles wat in onze parochie gebeurt: en dat is heel veel!

Lees meer