Noveen tot Carlo Acutis

door | jan 24, 2023 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van donderdag 2 februari 2023 bidden we in onze parochie de Noveen tot de Zalige Carlo Acutis. We bidden de novenen om te vragen voor het stoppen van de coronapandemie. Daarnaast bidden we de noveen voor vrede in Oekraïne en voor vrede in de vele geweldsconflicten op onze wereld. Dit alles kunnen we ook vragen via de Zalige Carlo Acutis als bemiddelaar. Je kunt de Noveen downloaden of in druk ophalen in het parochiecentrum.
Wie is Carlo Acutis (1991-2006)

Carlo Acutis is één van de nieuwe jonge Italiaanse zaligen. Hij werd maar vijftien jaar, en liet ondanks zijn korte leven een onuitwisbare indruk op zijn omgeving achter. Hij werd begraven in spijkerbroek, sweater en sneakers. Toen hij in 2020 werd zalig verklaard, kon ieder zijn intact gebleven lichaam gaan bekijken in Assisi en bij hem bidden. Hij is nu gekozen tot één van de patroonheiligen van de Wereldjongeren-dagen die in augustus 2023 in Lissabon worden gehouden. Hij is de eerste zalige van dit Millennium en leefde een gewoon leven, net zoals zijn tijdgenoten, met computer-spelletjes en internet, maar dan op een bijzondere manier.

Carlo Acutis wordt op 3 mei 1991 in Londen geboren, uit Italiaanse ouders. Zijn ouders wonen daar tijdelijk voor hun werk. Snel daarna verhuist de familie terug naar Milaan, waar Carlo opgroeit tot een vriendelijke, behulpzame jongeman.

Leven vanuit het geloof

Zijn geloof is belangrijk voor hem. Daarin staat de Eucharistie en de aanbidding centraal. Als hij zeven is krijgt hij al zijn Eerste Heilige Communie. Dat is jonger dan gebruikelijk is in Italië. Hij is heel goed met computers, daarom wordt hij de cyber-apostel genoemd. Hij maakt websites voor zijn parochie, zijn school en zelfs voor het Vaticaan.
Carlo probeert steeds meer te groeien in geloof en leven voor God en de ander. Hij maakt een tentoonstelling en een website over Eucharistische wonderen. Zijn moeder komt dankzij hem ook tot een sterker geloof. Hij vertelt zijn vrienden enthousiast over zijn bezoeken aan Lourdes en Fatima.

Ziek op jeugdige leeftijd

Op 6 oktober 2006 wordt acute leukemie bij Carlo vastgesteld. “Hier zal ik niet meer uitkomen,” zegt hij tegen zijn ouders in het ziekenhuis. Hij draagt zijn lijden op aan God, voor de paus en de Kerk. Zo hoopt hij sneller in de hemel te komen. Tijdens de dagen in het ziekenhuis wil hij zijn ouders niet extra tot last zijn. Op 12 oktober sterft hij.

Zaligverklaring

Op 10 oktober 2020 werd Carlo in Assisi zalig verklaard, nadat er een kind in Brazilië is genezen van een pancreas-afwijking. Zijn moeder had in een noveen om de voorspraak van Carlo gebeden.

Meer inspiratie:

Noveen tot Titus Brandsma

Noveen tot Titus Brandsma

Vanaf dinsdag 28 maart 2023 bidden we in onze parochie de Noveen tot Titus Brandsma. We bidden de novenen voor vrede in Oekraïne en op de wereld. Deze Noveen is een uitgave van de Stichting Vrienden van Titus Brandsma en onze parochie heeft toestemming om deze te gebruiken. De Noveen kan – zoals gebruikelijk – hier worden gedownload of in druk worden opgehaald in het Parochiecentrum.

Lees meer
Vieringen en activiteiten in de Goede Week en met Pasen

Vieringen en activiteiten in de Goede Week en met Pasen

In de parochie organiseren we tal van vieringen en activiteiten in de Goede Week en met Pasen. In een folder staat alles overzichtelijk bij elkaar. Download de folder hier of neem hem vanaf 18 maart mee vanuit de kerken of het Parochiecentrum.

Lees meer
Noveen tot Onze Lieve Vrouw ter Nood

Noveen tot Onze Lieve Vrouw ter Nood

Met ingang van zondag 19 maart bidden we in de parochie de Noveen tot Onze Lieve Vrouw ter Nood. De Noveen is ontstaan vanuit het heiligdom te Heiloo. Deze Noveen kan overigens ook worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.

Lees meer