Noveen tot Sint Franciscus van Assisi

door | sep 27, 2023 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van zaterdag 30 september 2023 bidden we in de parochie de Noveen tot Sint Franciscus van Assisi. Deze Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.
Feestdag 4 oktober

In deze negen dagen dat we deze Noveen bidden, valt ook de feestdag van de heilige Franciscus. We bidden de Noveen voor de vrede in Oekraïne en in alle gebieden op onze wereld waar agressie heerst of met wapens wordt gestreden.

Franciscus van Assisi

Franciscus van Assisi werd in 1181 in Assisi geboren als zoon van een rijke lakenhandelaar. Hij leidde eerst een erg losbandig leven, maar nadat hij tijdens een veldtocht bij Perugia ernstig ziek werd kwam hij tot inkeer. Hij werd onterfd door zijn vader en leefde twee jaar als kluizenaar bij Gubbio. Daarna trok hij predikend rond en verzamelde een groep volgelingen. Hieruit ontstond de Franciscanenorde. Hij was hier de stichter van. Armoede werd het belangrijkste voor hem. Hij bedelde zijn eten bij elkaar en gaf al zijn bezittingen aan de armen. Hij predikte voor de liefde van mensen, natuur en dierenbescherming. Franciscus van Assisi is heilig verklaard in 1228 en zijn feestdag is op 4 oktober.

Kardinaal Jorge Bergoglio

Op 13 maart 2013 werd kardinaal Jorge Bergoglio tot paus gekozen. Deze Argentijnse jezuïet nam tot veler verrassing de naam Franciscus aan. De nieuwe paus zei te verlangen naar ‘een arme kerk voor de armen’, vandaar dat hij zich had vernoemd naar Franciscus van Assisi.

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer
Roepingenzondag

Roepingenzondag

Zondag 21 april is het Roepingenzondag. Daarom bidden we dit weekend in alle vieringen voor roepingen tot het priesterschap, diaconaat en het religieuze leven. Zondagmiddag is er in Hulst een gebedsbijeenkomst voor het bisdom Breda rond roepingen, bij de reliek van Bernadette.

Lees meer