Onderwerp van de week

Bijna te mooi om waar te zijn.

We maken allemaal wel eens mee dat er iets gebeurt wat bijna te mooi is om waar te zijn. Een droom die uitkomt, de geboorte van een kleinkind. Dat je dát nog mag meemaken! Het is bijna niet te geloven. Misschien knijp je jezelf nog in je arm, om je ervan te overtuigen dat het echt waar is wat je ziet.

Lastiger wordt het om iets te geloven dat je zelf niet hebt meegemaakt, maar waar anderen je enthousiast over vertellen. Kun je dan net zo enthousiast worden? Of ben je gereserveerder, en geloof je het pas als je het bewijs gezien hebt?

Hetzelfde geldt ook voor het verhaal van Jezus’ verrijzenis. Niet alleen de ongelovige Thomas heeft er moeite mee. Meerdere leerlingen van Jezus kunnen niet geloven dat Hij is verrezen. Jezus moet  alles uit de kast halen om ze er van te overtuigen dat Hij het is die voor ze staat. En uiteindelijk laten ze zich raken door Hem, geloven ze Hem; beseffen ze écht wat verrijzenis betekent. Het mooie verhaal is waarheid geworden. En daarna stuurt hij ze op weg om te getuigen van Hem.

Voor ons is het nog lastiger dan voor zijn leerlingen. Jezus is niet meer onder ons, en we kunnen Hem dus niet lijfelijk zien. Maar ook wij mogen en kunnen geloven. Omdat zijn leerlingen inderdaad op weg zijn gegaan om te getuigen. En nu, 2000 jaar later, wordt Zijn verhaal nog steeds enthousiast doorgegeven. Ik wens ons toe dat ook wij ons laten raken door Hem, net zoals de eerste leerlingen. Dat Zijn verhaal zo mooi is dat het ook voor ons waarheid wordt.

Anton Janssen, diaken

12 april 2021

Meer Onderwerpen van de week:

De ezel zijn

De ezel zijn

Wie kent het lied niet van Kinderen voor kinderen, over het kind dat de ezel mag zijn (‘Ik mag dit jaar de ezel zijn’).

Lees meer
Mensen die zich ooit bedrogen voelden

Mensen die zich ooit bedrogen voelden

Mensen die geloofden in een ideaal, in een medemens en daar alles voor over hadden en vervolgens gedumpt werden als afval, dragen die ervaringen levenslang mee als een wond die moeilijk heelt.

Lees meer