Onderwerp van de week

Eerlijk zijn …

Vorige week zette Johannes de Doper zijn toehoorders aan tot een ‘doop van bekering tot vergeving van de zonden’, en hij voegde daaraan toe: ‘Bereid de weg van de Heer, maak zijn paden recht.’

Zijn woorden maakten indruk, want veel mensen kwamen naar hem toe om zich te laten dopen en hem te vragen wat ze moesten doen. Niet alleen mensen van alledag, maar ook tollenaars en soldaten. En ook zij vroegen: ‘Wat moeten wij doen?’ Ook zij wilden dus een betere weg gaan. En allen kregen ze een gelijkaardig antwoord: ze moesten eerlijk zijn, delen met anderen en hun macht niet misbruiken.
Willen ook wij een antwoord krijgen dat ons de weg aanwijst? Een weg die de weg van de Heer bereidt en zijn paden recht maakt, zoals Johannes zegt. Of gaan we liever onze eigen weg? Zijn we misschien zulke mensen? Mensen van onbekende en verborgen paden die ons alleen maar naar ons eigen voordeel brengen?

Of gaan we dan de weg die ons aangewezen wordt, zoals Johannes de Doper ook dit weekend in het evangelie van ons vraagt? De weg van de wereld leefbaar maken voor iedereen. Van niet op te potten wat we te veel hebben, maar te delen met mensen in nood. Van de aarde niet kapot te maken om rijker te worden. Van niemand uit te buiten. Gaan we echt die weg? En zijn we, zoals Johannes de Doper, ook nederig genoeg om onszelf niet op de voorgrond te plaatsen?
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

6 december 2021

Meer Onderwerpen van de week: