Onderwerp van de week

Feest

“Dan mag je niet op mijn feestje komen!” riep onze dochter uit toen we iets deden wat zij niet leuk vond.

Renske zit nog maar een paar weken op de basisschool, maar deze zin heeft zij daar toch al geleerd. Niet zo vriendelijk, want het sluit anderen uit, maar is het niet herkenbaar? We maken allemaal gastenlijsten voor onze feesten, en tot in het bejaardenhuis willen we beslissen wie er naast ons mag zitten aan tafel.

In deze vredesweek houden de lezingen ons een spiegel voor. Met een opdracht om het anders te doen. De rijke, die de arme Lazarus niet toeliet aan zijn tafel, eindigt in een plaats van pijn en foltering. Lazarus, die ziek was en niets bezat, mocht bij leven niet aan tafel bij de rijke. Maar hij wordt na zijn dood meteen opgenomen in het paradijs.

Kunnen we hier en nu proberen om anderen niet uit te sluiten? Om goede keuzes te maken naar anderen toe. Om een stoel uitnodigend naar achteren te schuiven, zodat de ander naast je kan gaan zitten? En te delen van onze overvloed met mensen die het minder hebben. Dat kan deze week ook in de Caritascollecte. Zo maken we een begin met een inclusief feest, een feest voor iedereen.
Pastor Fredi Hagedoorn

R.K.-Lievevrouweparochie

19 september 2022

Meer Onderwerpen van de week:

Dagelijks en eeuwig leven …

Dagelijks en eeuwig leven …

De angst om je werk te verliezen, angst voor afdanking, voor faillissement, voor het niet meer kunnen betalen van de energierekening of de boodschappen, voor een ineenstorting van de beurs … Het is iets van alle tijden. Ook in Jezus’ tijd.

Lees meer