Onderwerp van de week

Ga open!

In de lezing van aankomende zondag ontmoet Jezus een dove man. Door omstanders wordt hij bij Jezus gebracht met de vraag om genezing.

Afgelopen vakantie kon ik zelf dankzij een oorontsteking een klein beetje ervaren hoe het is als je niet goed kunt horen. Mijn man moest alles drie keer zeggen en dikwijls schrok ik, omdat ik hem niet hoorde aankomen. Helemaal moeite had ik om winkelpersoneel te verstaan, met de plastic schermen tegen corona tussen ons in. Het is een vermoeiende handicap, ontdekte ik. Hoe moet het dan zijn als je helemaal niets hoort?
Helaas komen we dat niet te weten. Want ook na de genezende handeling van Jezus komt de voorheen dove man, niet aan het woord. Alleen de blijdschap en verbazing van omstanders is opgetekend.
Het is overigens wel een prachtig woord waarmee Jezus de man geneest. Hij zegt tegen hem ‘Effeta’, wat ‘ga open’ betekent. Zou Jezus dat niet aan ons allemaal kunnen zeggen? Ga open, voor de wereld om je heen. Zie wat er mis is in deze wereld en zet je in voor verandering. Ga open, voor de mensen om je heen. Niet alleen voor hen die je al kent, maar ook voor de anderen die dichtbij je wonen, maar die je nog niet groet. Ga open, voor wie je zelf zou kunnen zijn. Denk niet langer dat je te klein bent om een verschil te maken, maar geloof in je eigen talenten, die God je gaf. Ga open!
Pastor Fredi Hagedoorn

R.K.-Lievevrouweparochie

30 augustus 2021

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer