Onderwerp van de week

Hokjes, vakjes

“Hokjes vakjes. We stoppen iedereen in hokjes vakjes, als ze anders zijn dan wij.” Dit liedje is een echte oorwurm. Het liedje zit al in mijn hoofd sinds dominee Ellen Van Sluijs het liedje noemde bij de voorbereiding op de Jazzdienst (zondag 12 juni, 12.00 uur, St.-Gertrudiskerk). Elly en Rikkert, twee schrijvers van christelijke jeugdliedjes, schreven het.

En hoe waar is de tekst. Hoe snel hebben we ons oordeel klaar over een ander? In de evolutie natuurlijk handig, om in te schatten of degene die je ontmoet vriend of vijand is. Maar als je eigenlijk moet samenwerken, of sowieso in het voetspoor van Jezus wil gaan, helpt dat snelle oordelen niet. “Ik praat een beetje moeilijk – je bent een stotteraar,” is één van de vele oordelen uit het liedje. Een stempel op iemand plakken doen we snel. En zien we dan de mens nog als persoon of alleen als dat stempel?

Dominee Ellen en ik zullen er in de viering samen over nadenken. We laten ons leiden door een tekst van Paulus, die aanspoort om niet langer te roddelen maar het goede in iedere mens te zien. De prachtige muziek van Sarah-Jane en Jazzband Rue D’Anvers krijgt de hoofdrol. Kinderen zijn speciaal uitgenodigd voor deze viering, want er is een spel over hokjes en vakjes wat erom gevraagd gespeeld te worden, midden in de kerk!
Pastor Fredi Hagedoorn

R.K.-Lievevrouweparochie

Meer Onderwerpen van de week:

Sacramentsdag

Sacramentsdag

Ons geloof cirkelt rond de Eucharistie. Als we van iemand zeggen: ‘Hij gaat alle weken naar de Eucharistieviering …’ dan weten we dat we te doen hebben met iemand die gelovig is.

Lees meer
Wind mee

Wind mee

Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over het stuur tegen de wind. De eerste regel uit een bekend lied deelt een ervaring die we allemaal kennen. Soms lijkt het altijd wind tegen te zijn. Maar ervaren we ook wind mee?

Lees meer