Onderwerp van de week

Lichter

Komende zondag horen we een bekend verhaal. De profeet Jesaja vertelt over een licht dat komt voor het volk dat in het duister leeft. Maar dat hadden we op Kerstavond toch ook gehoord?

Het is inderdaad dezelfde eerste lezing. Nu maakt Matteus in het evangelie duidelijk dat Jezus deze woorden in vervulling laat gaan. Niet alleen als Hij geboren wordt, maar ook als Hij met zijn openbare leven gaat beginnen. Jezus maakt er werk van: Licht te zijn.

Deze tijd van het jaar staat in het teken van het komende licht. Kerstmis is een feest dat met Licht te maken heeft. Op 2 februari vieren we het feest van Maria-Lichtmis. Een feest met heel veel lichtjes. En in de natuur om ons heen merken we het ook: de dagen worden al langer, het wordt lichter om ons heen.

Wij kunnen daar aan meehelpen. Ik moet dan denken aan het versje dat we de kinderen bij de voorbereiding van de Eerste Communie leren:
Wees een licht voor alle mensen.
Laat het schijnen om je heen.
Wees een vuur met heel veel warmte.
Houd het niet voor jou alleen.

Door een licht te zijn, maken we het lichter voor elkaar. Lichter betekent daarbij zowel minder donker als minder zwaar. En dat is allebei belangrijk.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

16 januari 2023

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer