Onderwerp van de week

Luisteren …

‘Het volk luisterde aandachtig naar de voorlezing van het wetboek.’ Zo klinkt het in de eerste lezing (uit het Boek Nehemia) in het komend weekend, en in het evangelie (Lucas 4)

hebben de inwoners van Nazareth zo aandachtig naar Jezus geluisterd dat na zijn lezing van een stukje Jesaja ‘alle ogen gespannen op Hem gevestigd waren.’
Aandachtig luisteren: daarover gaat het dus. Doen wij dat ook? Luisteren ook wij aandachtig naar wat er gezegd wordt? Kunnen wij bijvoorbeeld herhalen wat we gehoord hebben?
Luisteren: ik denk dat het niet altijd onze beste kant is. Luisteren wij echt naar wat iemand zegt, of wachten we gewoon tot hij of zij uitgepraat is om ons eigen ding te zeggen? Kunnen en willen luisteren naar elkaar is echt noodzakelijk bij elke ontmoeting, elke relatie, elk bezoek, elke vergadering, en ga nog maar even door met opsommen, want er zijn zoveel situaties waarin luisteren noodzakelijk is. Maar misschien zijn we te veel met onszelf bezig om echt naar anderen te kunnen luisteren. We vinden het misschien niet slecht wat anderen zeggen, maar wat wij vertellen is veel interessanter en veel belangrijker – denken we toch. We zien het in ons eigen leven, in onze omgeving, in de maatschappij, en zeker in de politiek: naar elkaar luisteren is niet zo vanzelfsprekend.
Het is misschien daarom, dat paus Franciscus sinds 2020 de wens heeft dat op de derde zondag door het jaar de ‘Zondag van het Woord van God’ wordt gevierd, zodat wij worden herinnerd aan het belang van de Heilige Schrift en te luisteren naar Gods Woord.
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

Meer Onderwerpen van de week: