Onderwerp van de week

Maria ten Hemelopneming

Op 15 augustus vieren we het Hoogfeest van Maria ten Hemelopneming, in de volksmond ook wel Maria Hemelvaart genoemd.

Het is het patroonsfeest van de bisdommen Antwerpen en Breda.
Ook in Bergen op Zoom heeft dit feest (en zeker deze datum) bijzondere betekenis. Want de eerste tientallen jaren was dit ook de datum van de jaarlijkse Maria Ommegang. Dit totdat 15 augustus geen nationale feestdag (lees; vrije dag) meer was. Daarbij komt: met een kerk (de OLV van Lourdeskerk) die Maria als patrones heeft, is elk Mariafeest van nog grotere waarde en betekenis.

Veel diakens hebben een bijzondere band met Maria. Door haar dienstbaarheid (ze zei: ‘zie de dienstmaagd des Heren’) is ze een groot voorbeeld voor hen, en dus ook voor mijzelf. Dit jaar ben ik op 15 augustus in Kevelaer, samen met vele medepelgrims uit de regio. En ik verheug me, om uitgerekend in een bedevaartsplaats, tijdens dit hoogfeest diaken van dienst te mogen zijn bij de eucharistieviering. En ik brand bij de kaarsenkapel een kaars (en waarschijnlijk nog wel een paar meer) voor ons bisdom, en onze parochie in het bijzonder.

Maria, troosteres der bedroefden, bid voor ons.

Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

8 augustus 2022

Meer Onderwerpen van de week:

De ezel zijn

De ezel zijn

Wie kent het lied niet van Kinderen voor kinderen, over het kind dat de ezel mag zijn (‘Ik mag dit jaar de ezel zijn’).

Lees meer
Mensen die zich ooit bedrogen voelden

Mensen die zich ooit bedrogen voelden

Mensen die geloofden in een ideaal, in een medemens en daar alles voor over hadden en vervolgens gedumpt werden als afval, dragen die ervaringen levenslang mee als een wond die moeilijk heelt.

Lees meer