Onderwerp van de week

Maria: Unieke vrouw uit Nazareth

Mogen we zoals Maria Ja zeggen tegen God en het leven. Mogen we daarom ook met elkaar en voor elkaar ons blijven houden aan de maatregelen voor ieders gezondheid om de Corona-pandemie te kunnen overwinnen.

Lieve mensen! In 2012 was ik voor de eerste keer op pelgrimstocht in het heilig land. We bezochten ook Nazareth in Galilea. Vanuit het hotel had ik een prachtig zicht op de basiliek van de aankondiging. Deze is gebouwd over het huisje waar de engel Gabriël de Blijde boodschap aan Maria heeft aangekondigd. De koepel boven het huisje is een open gekomen lelie. Je kijkt in het hart van de lelie. Heel indrukwekkend. ‘s Avonds was de kerk schitterend verlicht en ik keek diverse keren vanuit mijn raam naar het gebeuren beneden. Wat zijn de woorden van Maria veel betekenend geweest. Ze zei Ja, maar ze had ook nee kunnen zeggen. Door haar ja-woord heeft God een nieuw begin met ons mensen kunnen maken.

Wat zijn de woorden van Maria veel betekenend geweest. Ze zei onvoorwaardelijk ja op Gods aanzoek niet wetend wat dit voor haar leven zal gaan betekenen. Open en ontvankelijk ja kunnen zeggen tegen God en het leven. Wat ben je dan een vrij en bevrijd mens. Dan is het niet te verwonderen dat we de meimaand, de maand waarin alles tot groei en bloei komt, aan haar mogen toewijden. Dan is het niet verwonderlijk dat ze bij velen van ons een bijzondere plek in ons hart heeft en dat we haar kapellen en bedevaartsoorden met een bezoek willen vereren.

Ik hoop dat we in deze meimaand stil kunnen staan bij Maria, die unieke vrouw uit Nazareth. Mogen we zoals Maria Ja zeggen tegen God en het leven. Mogen we daarom ook met elkaar en voor elkaar ons blijven houden aan de maatregelen voor ieders gezondheid om de Corona-pandemie te kunnen overwinnen.

Paul Verbeek, pastoor

26 april 2021

Meer Onderwerpen van de week: