Onderwerp van de week

Martinus en Halloween

Ieder jaar opnieuw vieren we op 11 november het feest van Martinus van Tours, in de volksmond Sint Maarten genoemd. Hij zit stoer te paard als een vast onderdeel van onze jaarlijkse Maria-Ommegang. Voor mij blijft het bijzonder dat een man uit begin 4e eeuw tot de verbeelding blijft spreken.

Op een strenge winterdag deelde hij de helft zijn soldatenmantel met een arme bedelaar bij de stadspoort van Amiens om deze te beschermen tegen de kou.
Het is mantelzorg pure sang: geven wat je hebt om de mens in nood te helpen.
Toen ik op de lagere school zat, was het een goede gewoonte om rond 11 november een suikerbiet uit te hollen en daarin een kaarsje te branden. Met dit licht gingen we langs de deuren en zongen een liedje. Als beloning kregen we pepernoten of ander snoep.
Soms werd er thuis op de deur geklopt en strooide Sint Maarten snoepgoed.
Nu heeft de suikerbiet plaats gemaakt voor de pompoen van Halloween.
Spijtig is het langs de deuren gaan ook verdwenen. Gelukkig zijn de heerlijke pepernoten gebleven. Misschien is het een idee om de biet en de pompoen met elkaar kennis te laten maken! Zo krijgt Sint Martinus weer extra betekenis als Mantelzorger en licht en warmte verspreider in deze donkere dagen.
Vrede en Alle Goeds.
Uw pastoor Paul Verbeek

R.K.-Lievevrouweparochie

Meer Onderwerpen van de week:

Jezus deelt, en wij delen Hem

Jezus deelt, en wij delen Hem

Zondag 30 januari komt de TV-mis (op NPO2) uit onze parochiekerk OLV van Lourdes. Daar zijn we best trots op. Maar het vraagt ook een behoorlijke inspanning.

Lees meer
Luisteren …

Luisteren …

‘Het volk luisterde aandachtig naar de voorlezing van het wetboek.’ Zo klinkt het in de eerste lezing (uit het Boek Nehemia) in het komend weekend, en in het evangelie (Lucas 4)

Lees meer