Onderwerp van de week

Nieuwe mogelijkheden in energievoorziening

Komend weekend lezen we het verhaal van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging (Joh. 6, 1-15). Dit evangelie lezend kunnen we het woordje brood vervangen door fossiele brandstoffen. Deze betekenen vandaag wat brood betekende voor de landelijke bevolking van het toenmalige Israël.

Brood was voor hen levensnoodzakelijk. Onze energievoorziening en onze economie draait op fossiele brandstoffen.
Nu komen we langzaam tot het besef dat fossiele brandstoffen ook nog eens zeer schadelijk zijn voor het klimaat. Wij hebben een grens overschreden.
We zijn als de mensen die mogen plaats nemen op het grasveld aan het meer van Genesareth, vertrouwend zonder te zien. Vertrouwend dat alles goed komt. En eigenlijk is dat niet zo raar want het verleden leert ons dat elk probleem uiteindelijk toch naar een oplossing gaat, meer nog, dat elk probleem en elke crisis oorzaak is van vooruitgang.
Zijn er dan geen grenzen aan ons vertrouwen? Is een gelovig mens dan blind in zijn vertrouwen? Nee, gelovig zijn is vertrouwen maar ook zich verantwoordelijk weten.
Geloven is niet passief ondergaan.
Als de mensen Jezus tot koning willen uitroepen, dan trekt Hij zich in de bergen terug, helemaal alleen en verdwijnt Hij. Voor de volgende maaltijd zullen ze zelf moeten zorgen. Ook in de energievoorziening zal de mens moeten zoeken naar nieuwe mogelijkheden en zorgen voor een rechtvaardige verdeling. Laat dit evangelie over ons komen als een glimlach van God die ons geruststelt, dat Hij op gepaste tijden ingrijpt maar dan ook weer verdwijnt. Hij heeft nu eenmaal zijn wereld aan onze handen toevertrouwd.
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

19 juli 2021

Meer Onderwerpen van de week:

De ezel zijn

De ezel zijn

Wie kent het lied niet van Kinderen voor kinderen, over het kind dat de ezel mag zijn (‘Ik mag dit jaar de ezel zijn’).

Lees meer
Mensen die zich ooit bedrogen voelden

Mensen die zich ooit bedrogen voelden

Mensen die geloofden in een ideaal, in een medemens en daar alles voor over hadden en vervolgens gedumpt werden als afval, dragen die ervaringen levenslang mee als een wond die moeilijk heelt.

Lees meer