Onderwerp van de week

Nieuwe mogelijkheden in energievoorziening

Komend weekend lezen we het verhaal van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging (Joh. 6, 1-15). Dit evangelie lezend kunnen we het woordje brood vervangen door fossiele brandstoffen. Deze betekenen vandaag wat brood betekende voor de landelijke bevolking van het toenmalige Israël.

Brood was voor hen levensnoodzakelijk. Onze energievoorziening en onze economie draait op fossiele brandstoffen.
Nu komen we langzaam tot het besef dat fossiele brandstoffen ook nog eens zeer schadelijk zijn voor het klimaat. Wij hebben een grens overschreden.
We zijn als de mensen die mogen plaats nemen op het grasveld aan het meer van Genesareth, vertrouwend zonder te zien. Vertrouwend dat alles goed komt. En eigenlijk is dat niet zo raar want het verleden leert ons dat elk probleem uiteindelijk toch naar een oplossing gaat, meer nog, dat elk probleem en elke crisis oorzaak is van vooruitgang.
Zijn er dan geen grenzen aan ons vertrouwen? Is een gelovig mens dan blind in zijn vertrouwen? Nee, gelovig zijn is vertrouwen maar ook zich verantwoordelijk weten.
Geloven is niet passief ondergaan.
Als de mensen Jezus tot koning willen uitroepen, dan trekt Hij zich in de bergen terug, helemaal alleen en verdwijnt Hij. Voor de volgende maaltijd zullen ze zelf moeten zorgen. Ook in de energievoorziening zal de mens moeten zoeken naar nieuwe mogelijkheden en zorgen voor een rechtvaardige verdeling. Laat dit evangelie over ons komen als een glimlach van God die ons geruststelt, dat Hij op gepaste tijden ingrijpt maar dan ook weer verdwijnt. Hij heeft nu eenmaal zijn wereld aan onze handen toevertrouwd.
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

19 juli 2021

Meer Onderwerpen van de week:

Overstroming

Overstroming

Eén van de favoriete verhalen van onze dochter Renske uit haar Peuterbijbel is het verhaal van Noach. Ze is gek op dieren en op regenbogen.

Lees meer
over koffie 😊

over koffie 😊

In de krant las ik een aantal keer over een onderzoek naar geloven in coronatijd. Er was verschillende mensen gevraagd wat zij het meeste misten, sinds de kerkdiensten aangepast of afgelast moesten worden vanwege corona.

Lees meer
Ont-moeten

Ont-moeten

Terwijl ik dit hoekje schrijf, kijk ik uit op de tuin van het Parochiecentrum. Onder een stralend zonnetje ligt de tuin er prachtig bij. Ze is versierd met vlaggetjes en leden van één van onze kerkkoren ontmoeten er elkaar. Ont-moeten. Ze hoeven even niets, behalve bijpraten met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje.

Lees meer