Onderwerp van de week

Sacramentsdag

“Blijf dit doen om mij te gedenken.”

Als we kijken naar de drie evangelies, waarin het Laatste Avondmaal beschreven wordt, lezen we in alle drie de woorden van Jezus: “Blijf dit doen om mij te gedenken.” Daar gaat het in het Sacrament van de Eucharistie over. Tijdens het Laatste Avondmaal werd de bevrijding uit de slavernij gevierd, en ook dat God een verbond had gesloten met de mensen. We worden door Jezus uitgenodigd om te doen zoals hij: brood breken en delen, wijn drinken uit de ene beker, mensen bevrijden uit de slavernij van welke soort dan ook. In het vierde evangelie schrijft Johannes niet over het Laatste Avondmaal. In plaats daarvan vertelt hij over Jezus, die de voeten van zijn leerlingen wast. Dat is een nadere toelichting op wat Jezus op die laatste avond wilde zeggen: Doe zoals ik. Laat jezelf gegeten worden door hen die hongerig zijn. Laat jezelf gedronken worden door hen die dorstig zijn. En ga door je knieën om anderen te dienen.
We zouden dus kunnen zeggen: het Sacrament van de Eucharistie moet niet gezien, maar gedaan worden. Op die manier tonen wij onze trouw aan het verbond, dat God met de mensen heeft willen aangaan. Geen enkel sacrament, geen enkel woord van God, geen enkele daad van Jezus staat op zichzelf. Misschien kunnen we Sacramentsdag ook noemen Verbondsdag. Dan komen we heel dicht bij de oorspronkelijke betekenis van het woord sacrament: “eed van trouw”. Zo beamen we, dat God ieder van ons heeft willen kiezen. Zo laten we zien, dat we met God verder willen.
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

31 mei 2021

Meer Onderwerpen van de week:

Maria Ommegang film

Maria Ommegang film

Komend weekend zijn de opnames voor de film van de Maria Ommegang. In de film zijn twaalf verschillende scènes uit de Ommegang te zien, waaronder de zeven vreugdes van Maria. Ik ben vereerd dat ik gevraagd ben om ook een rol te spelen.

Lees meer
Verlangen…

Verlangen…

In de kerk is de ‘tijd door het jaar’ aangebroken. De Paastijd is voorbij, de eerstecommunievieringen, Pinksteren en de hoogfeesten die daar vlak na komen zijn achter de rug. We keren terug naar de normale tijd, de kleur in de liturgie is weer groen. We zijn weer in onze normale rompstand terug.

Lees meer