Onderwerp van de week

Wereldjongerendagenkruis in Bergen op Zoom

Ik weet nog goed dat ik het kruis één keer van heel dichtbij had gezien.

Ik liep met andere jongeren naar het veld waar het slotweekend van de Wereldjongerendagen(WJD) van Madrid zou plaatsvinden. We liepen er bijna achteloos aan voorbij, tot iemand wees: “kijk, daar staat het kruis!” Veel jongeren stopten even om het kruis te bekijken, te buigen, te bidden. Wij ook.

In 1983 had paus Johannes Paulus II het kruis geschonken aan de jongeren. Het kruis reisde in voorbereiding op de eerste WJD de hele wereld over, om jongeren uit te nodigen en te bemoedigen. Een soort Olympische vlam. Daarna zag ik het kruis weer op een groot scherm, naast het altaar waar de paus voorging in de avondwake. Ik ontdekte hoe honderdduizenden jongeren samen stil kunnen zijn, een oorverdovende, indrukwekkende stilte, op het moment dat de paus het Allerheiligste liet zien. De volgende ochtend werd het kruis na een hele feestelijke viering doorgegeven aan de jongeren uit Brazilië, ter voorbereiding op de volgende WJD.

Op zaterdagochtend 22 oktober komt een kopie van het kruis naar Bergen op Zoom. Het is misschien gek om het kruis te gaan zien, als je zelf nog niet op de WJD bent geweest. Kom dan voor de ontmoeting met andere vormelingen, tieners en jongeren en voor de feestelijke eucharistieviering om 12.00 uur (voor iedereen toegankelijk) met de jongerenband. In het klein zijn we samen stil en vieren we samen rond het kruis, net als op de WJD. Kijk op www.jongbisdombreda.nl/wjdkruis voor alle informatie.

Pastor Fredi Hagedoorn.

R.K.-Lievevrouweparochie

Meer Onderwerpen van de week:

Kom overeind

Kom overeind

Ze gelooft er niet meer in. Al zoveel mensen gesproken, verhalen gezocht, maar het lukt haar maar niet om het goed op te schrijven. Journaliste Chris heeft last van faalangst.

Lees meer
Ziende blind

Ziende blind

Komende zondag horen we het evangelieverhaal over Jezus die een blinde geneest. De Farizeeën worden boos op Jezus en geloven niet dat Hij een wonder kan verrichten. In dit verhaal wil de evangelist Johannes ons leren dat er twee verschillende manieren zijn om naar Jezus te kijken. En die zijn niet beide even waardevol!

Lees meer