Onderwerp van de week

Wereldjongerendagenkruis in Bergen op Zoom

Ik weet nog goed dat ik het kruis één keer van heel dichtbij had gezien.

Ik liep met andere jongeren naar het veld waar het slotweekend van de Wereldjongerendagen(WJD) van Madrid zou plaatsvinden. We liepen er bijna achteloos aan voorbij, tot iemand wees: “kijk, daar staat het kruis!” Veel jongeren stopten even om het kruis te bekijken, te buigen, te bidden. Wij ook.

In 1983 had paus Johannes Paulus II het kruis geschonken aan de jongeren. Het kruis reisde in voorbereiding op de eerste WJD de hele wereld over, om jongeren uit te nodigen en te bemoedigen. Een soort Olympische vlam. Daarna zag ik het kruis weer op een groot scherm, naast het altaar waar de paus voorging in de avondwake. Ik ontdekte hoe honderdduizenden jongeren samen stil kunnen zijn, een oorverdovende, indrukwekkende stilte, op het moment dat de paus het Allerheiligste liet zien. De volgende ochtend werd het kruis na een hele feestelijke viering doorgegeven aan de jongeren uit Brazilië, ter voorbereiding op de volgende WJD.

Op zaterdagochtend 22 oktober komt een kopie van het kruis naar Bergen op Zoom. Het is misschien gek om het kruis te gaan zien, als je zelf nog niet op de WJD bent geweest. Kom dan voor de ontmoeting met andere vormelingen, tieners en jongeren en voor de feestelijke eucharistieviering om 12.00 uur (voor iedereen toegankelijk) met de jongerenband. In het klein zijn we samen stil en vieren we samen rond het kruis, net als op de WJD. Kijk op www.jongbisdombreda.nl/wjdkruis voor alle informatie.

Pastor Fredi Hagedoorn.

R.K.-Lievevrouweparochie

Meer Onderwerpen van de week:

Je wordt door God bemind

Je wordt door God bemind

In de gesprekken met kinderen worden zij soms uitgenodigd om een tijdlijn te tekenen. Het is een visualisering van hun levensweg, met de aanduiding van de voornaamste gebeurtenissen.

Lees meer