Onderwerp van de week

Willibrord

Komende zondag viert de Kerk in Nederland het hoogfeest van Sint Willibrord. We vereren hem als de apostel van Nederland, als stichter van de kerk in onze streken en als vader van ons geloof.

Met andere woorden: met alle gelovigen samen staan we hier in Nederland op de schouders van Sint Willibrord. Als hij niet naar ons land was gekomen, zouden wij nu dan Katholiek zijn?
De meesten van ons kregen het geloof door van onze ouders, en die weer van hun ouders. En zo terug te voeren op Willibrord. Sommigen vonden op een andere manier het geloof. En zo hebben we allemaal schouders waarop we staan of zitten. Weten wie dat waren voor onszelf?
Maar de interessante vraag die we moeten stellen is: Voor wie kunnen wij die schouders zijn? Aan wie geven wij ons geloof door? Want Jezus geeft zijn leerlingen in de evangelielezing van komende zondag (Willibrordzondag) de opdracht om over Hem te spreken. Maakt allen tot mijn leerling, zegt Hij tegen zijn leerlingen. En als we zelf leerling van Hem willen zijn, dan zegt Jezus het dus ook tegen ons! Maakt allen tot mijn leerling.
We weten dat dat makkelijkere gezegd is dan gedaan. Maar we moeten het blijven proberen; al gaat het met vallen en opstaan. De jaarlijkse springprocessie in Echternach (Luxemburg) mag ons daarbij een hoopvol voorbeeld zijn: 3 passen vooruit en dan weer 2 achteruit. Het gaat niet makkelijk, maar als we blijven proberen gaan we toch vooruit. Zo kan Willibrord niet alleen eeuwen geleden, maar ook nu een voorbeeld voor ons zijn.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

1 november 2021

Meer Onderwerpen van de week:

Uitkijken!

Uitkijken!

Uitkijken heeft een dubbele betekenis: zowel uitzien naar, als opletten en alert zijn. In deze coronatijd herkennen we dat. We zijn alert op wat we doen, we houden afstand en rekening met elkaar. Maar we kijken ook uit naar het einde van corona. Door corona ervaren we dagelijks de dubbele betekenis van ‘uitkijken’.

Lees meer
“En toch ben ik Koning!”

“En toch ben ik Koning!”

Komend weekend vieren we het Hoogfeest van Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar en we lezen uit het evangelie van Johannes (Joh. 18, 33b-37).

Lees meer
Martinus en Halloween

Martinus en Halloween

Ieder jaar opnieuw vieren we op 11 november het feest van Martinus van Tours, in de volksmond Sint Maarten genoemd. Hij zit stoer te paard als een vast onderdeel van onze jaarlijkse Maria-Ommegang. Voor mij blijft het bijzonder dat een man uit begin 4e eeuw tot de verbeelding blijft spreken.

Lees meer