Onderwerp van de week

Wonderen bestaan niet

De wetenschap leert ons: wonderen bestaan niet. Dat is iets van vroeger. Toen we het nog niet goed konden verklaren. Nu weten we wel beter. Maar is dat ook echt zo?

In het evangelieverhaal van komende zondag gaat Jezus naar zijn vaderstad, Nazareth. Daar wordt Hij met argwaan ontvangen. Hij was toch die timmermanszoon? Hoe komt Hij dan aan die wijsheid? Ze lijken niet te zien wie hij werkelijk is: de Zoon van God. Jezus besluit verder te trekken; Hij kon er geen wonderen doen.

Het raakt me elke keer weer als ik in de bijbel lees: Hij kon geen enkel wonder doen. Hoezo kon Jezus dat niet? Hij is toch de Zoon van God? Waarom zou Hij het niet kunnen? Had hij het verleerd of zo? Heb ik het nu verkeerd begrepen? Voor Hem is toch niets onmogelijk?

God kan alles, en daarmee Jezus ook. Maar wat ze beiden niet kunnen, is zichzelf opdringen aan ons. Dat gaat tegen hun natuur in. De mens moet Hen in vrijheid aannemen en aanvaarden, in vrijheid voor Hen open staan. Dat deden Jezus’ dorpsgenoten niet. Daarom kon Hij er geen wonderen doen.

En wij? Staan wij wel open voor Jezus, of reageren we net zoals Zijn dorpsgenoten? Zeggen we: we weten wel wie je bent, maar houden Hem toch op afstand? Of openen we ons hart en geven Hem de kans om wonderen te verrichten? Want die kunnen nog steeds gebeuren…
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

Meer Onderwerpen van de week:

Overstroming

Overstroming

Eén van de favoriete verhalen van onze dochter Renske uit haar Peuterbijbel is het verhaal van Noach. Ze is gek op dieren en op regenbogen.

Lees meer
Nieuwe mogelijkheden in energievoorziening

Nieuwe mogelijkheden in energievoorziening

Komend weekend lezen we het verhaal van de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging (Joh. 6, 1-15). Dit evangelie lezend kunnen we het woordje brood vervangen door fossiele brandstoffen. Deze betekenen vandaag wat brood betekende voor de landelijke bevolking van het toenmalige Israël.

Lees meer
over koffie 😊

over koffie 😊

In de krant las ik een aantal keer over een onderzoek naar geloven in coronatijd. Er was verschillende mensen gevraagd wat zij het meeste misten, sinds de kerkdiensten aangepast of afgelast moesten worden vanwege corona.

Lees meer