Spoorboekje voor het Paastriduüm

door | apr 15, 2025 | Nieuws

In de vieringen van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake beleven we van 18 t/m 20 april de laatste dagen uit het leven van Jezus, zijn lijden en Opstanding. Deze drie dagen vormen samen één viering. Lees hier wat we precies vieren, welke bijzondere accenten er dit jaar zijn en wat je mee kunt nemen naar de kerk. Dit artikel is een bewerking van een artikel uit Magnificat, geschreven door Astrid Halfhide.
Witte Donderdag: het Laatste Avondmaal

Het Paastriduüm begint op Witte Donderdag, de dag van het Laatste Avondmaal. Jezus brak brood, deelde wijn en stelde zo de Eucharistie in. Hij gaf zijn leerlingen het gebod om elkaar lief te hebben zoals Hij hen liefhad.
Na de viering wordt het altaar leeggeruimd en wordt het Heilig Sacrament naar een rustaltaar gebracht. De kerk blijft enige tijd open voor stille aanbidding, een moment om zonder afleiding stil te staan bij de betekenis van deze dag.
Dit vieren we op donderdag 18 april, 19.00 uur in de OLV van Lourdeskerk.

Goede Vrijdag: dag van lijden en kruisiging

Goede Vrijdag is een dag van soberheid en bezinning. We herdenken Jezus’ lijden en sterven aan het kruis. De kerkklokken luiden niet, er is geen Eucharistieviering en het altaar blijft ontdaan van alle versieringen.
Tijdens de plechtige Goede Vrijdagliturgie staan drie onderdelen centraal: de Schriftlezingen, de kruisverering en de communie. Het lijdensverhaal volgens de evangelist Johannes wordt voorgelezen, gevolgd door de kruisverering, waarbij men het kruis kan eren als teken van dankbaarheid voor Jezus’ offer. Het is een dag waarop we ons eigen lijden en dat van anderen kunnen verbinden met het kruis van Christus.

Bloemenhulde

Goede Vrijdag 19 april is er om 15.00 uur in de OLV van Lourdeskerk en de St.-Gertrudiskerk een kruisweg, met gelegenheid tot kruisverering. Breng hiervoor witte en gele bloemen mee. ’s Avonds is om 19.00 uur de Herdenking van het lijden en sterven van de Heer in de OLV van Lourdeskerk. Dan vereert iedere kerkganger het kruis door er een kaars bij aan te steken; deze hoef je niet zelf mee te brengen. Na afloop van deze avondviering kan ieder die dat wil een pas verkregen reliek van het Heilig Kruis vereren.

Stille Zaterdag & Paaswake

Op Stille Zaterdag lijkt de wereld even stil te staan. Jezus ligt in het graf en we wachten in hoop op zijn verrijzenis.

’s Avonds begint de Paaswake, het hoogtepunt van het liturgisch jaar. Deze viering bestaat uit vier delen: de lichtviering, de dienst van het Woord, de doopliturgie en de Eucharistie. De viering start met de zegening van het vuur en het ontsteken van de paaskaars, een krachtig symbool dat het licht van Christus de duisternis overwint. Tijdens de dienst van het Woord luisteren we naar Bijbelverhalen over Gods plan van redding. Vervolgens kunnen nieuwe gelovigen worden gedoopt en hernieuwen we onze doopbeloften. De viering eindigt met de Eucharistie, waarin we Christus’ overwinning op de dood vieren. Dit vieren we op zaterdag 19 april om 21.00 uur in de OLV van Lourdeskerk.

NB: De huispaaskaarsen zijn helaas niet op tijd geleverd. Deze komen op een later moment, pas na Pasen. In de Paaswake en op Eerste en Tweede Paasdag is er een extra collecte voor de Paasversiering.

Voel je welkom om het Paastriduüm in zijn geheel mee te maken, om samen intens met Jezus verbonden te zijn!

 

Meer interessante berichten:

Kerken open om paus Franciscus te gedenken

Kerken open om paus Franciscus te gedenken

Tweede Paasdag 21 april overleed paus Franciscus. Deze hele week kun je hem in onze kerken gedenken, door stil te staan bij zijn foto, een kaarsje aan te steken en het condoleanceboek te tekenen. Op zaterdagavond 26 april is er een gedenkmis voor hem.

Lees meer
Terugblik Goede Week en Pasen

Terugblik Goede Week en Pasen

Afgelopen week hebben we de Goede Week en het Hoogfeest van Pasen gevierd. Bekijk hier foto’s van de paasversiering, de uitstap van de tieners naar The Passion in Terneuzen en van het Paasspel voor kinderen.

Lees meer