Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand

door | okt 6, 2021 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van woensdag 13 oktober bidden we in de oktobermaand - Mariamaand in de parochie de Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand is een titel van Maria, die in verband staat met een Byzantijnse icoon met dezelfde naam. De icoon is sinds het einde van de 15e eeuw in Rome, maar is mogelijk van oudere datum. Deze Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.
De Maagd Maria in een donkerrood gewaad met een blauwe mantel en sluier

De icoon (op de voorkant van het Noveenboekje) beeldt de Maagd Maria af in een donkerrood gewaad met een blauwe mantel en sluier. Aan de linkerzijde is de aartsengel Michaël te zien. Hij draagt de lans en spons als voorwerpen van Jezus’ kruisiging. Aan de rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een 3-kruis en spijkers.

Het is een icoon van het zogenaamde Hodegetria-type, waarbij Maria naar haar zoon wijst. Het Jezuskindje voorvoelt zijn lijden en wendt zich al tot zijn moeder om zich te laten troosten. De uitdrukking van de maagd is plechtig en gericht op de kijker in plaats van naar haar Zoon.

Opvallend is ook dat de sandaal van Jezus loszit. Dit verwijst naar een woord van Johannes de Doper die zei dat hij niet waard was om Jezus’ sandaal los te maken. Een andere, meer volkse uitleg is, dat Maria schrikt van de boodschap van beide engelen over het komende lijden van het Kind. De schok van de schrikbeweging doet de sandaal van het voetje schieten.

Meer inspiratie:

Noveen tot Sint Franciscus van Assisi

Noveen tot Sint Franciscus van Assisi

Met ingang van zaterdag 27 november 2021 bidden we in de parochie de Noveen tot Sint Franciscus van Assisi. Deze Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.

Lees meer
Adventstijd

Adventstijd

Ieder weekend in de Adventstijd vindt u bij de uitgang van de kerk een Adventsprentje. Hierop vindt u korte uitleg over een van de projecten van de Adventsactie, die uw aandacht, gebed én financiële steun vragen.
(werkgroep NoordZuid)

Lees meer