Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand

door | feb 5, 2024 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van maandag 12 februari 2024 bidden we in de parochie de Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Wij kunnen de bijstand van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand goed gebruiken in deze wereld die in brand staat met vele gewelddadige (oorlogs)conflicten; en zeker in de oorlogen in Gaza, Oekraïne, Jemen, Soedan, Myanmar ... Bidden we om vrede!
Een titel van Maria

Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand is een titel van Maria – één van de vele titels die Maria heeft -, die in verband staat met een Byzantijnse icoon met dezelfde naam. De icoon is sinds het einde van de 15e eeuw in Rome aanwezig, maar is mogelijk van oudere datum. De Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.

Over de icoon

De icoon (op de voorkant van het Noveenboekje) beeldt de Maagd Maria af in een donkerrood gewaad met een blauwe mantel en sluier. Aan de linkerzijde is de aartsengel Michaël te zien. Hij draagt de lans en spons als voorwerpen van Jezus’ kruisiging. Aan de rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een 3-kruis en spijkers.

Het is een icoon van het zogenaamde Hodegetria-type, waarbij Maria naar haar zoon wijst. Het Jezuskindje voorvoelt zijn lijden en wendt zich al tot zijn moeder om zich te laten troosten. De uitdrukking van de maagd is plechtig en gericht op de kijker in plaats van naar haar Zoon.

Opvallend is ook dat de sandaal van Jezus loszit. Dit verwijst naar een woord van Johannes de Doper die zei dat hij niet waard was om Jezus’ sandaal los te maken. Een andere, meer volkse uitleg is, dat Maria schrikt van de boodschap van beide engelen over het komende lijden van het Kind. De schok van de schrikbeweging doet de sandaal van het voetje schieten.

Meer inspiratie:

Vastenprentje nummer 1

Vastenprentje nummer 1

Tijdens de Veertigdagentijd vraagt de Vastenactie aandacht voor inwoners van Zimbabwe. Werkgroep NoordZuid maakt voor ieder weekend een prentje, met informatie over het project.

Lees meer
Noveen tot de Heilige Pater Damiaan

Noveen tot de Heilige Pater Damiaan

Vanaf woensdag 21 februari 2024 bidden we de Noveen tot de Heilige Pater Damiaan van Molokai. De Noveen is te downloaden op de website en in druk te verkrijgen op het parochiecentrum.

Lees meer
Geloofsbelijdenis 6: Opgevaren ten hemel

Geloofsbelijdenis 6: Opgevaren ten hemel

In de zesde aflevering over de Geloofsbelijdenis staan diaken Anton Janssen en dominee Ellen van Sluijs stil bij “Die opgevaren is ten hemel, zit aan de rechterhand van God, de almachtige Vader”. De serie wordt uitgezonden in ReliVisie op ZuidWest TV. Het filmpje is ook hier te bekijken.

Lees meer