Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand

door | mrt 18, 2024 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Met ingang van donderdag 28 maart 2024 bidden we in de parochie de Noveen tot Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Wij kunnen de bijstand van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand goed gebruiken in deze wereld die in brand staat met vele gewelddadige (oorlogs)conflicten; en zeker in de oorlogen in Israël, Gaza, Oekraïne, Jemen, Soedan, Myanmar ... Bidden we om vrede!
Een titel van Maria

Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand is een titel van Maria – één van de vele titels die Maria heeft -, die in verband staat met een Byzantijnse icoon met dezelfde naam. De icoon is sinds het einde van de 15e eeuw in Rome aanwezig, maar is mogelijk van oudere datum. De Noveen kan worden gedownload op onze website en worden verkregen in gedrukt formaat bij ons Parochiecentrum.

Over de icoon

De icoon (op de voorkant van het Noveenboekje) beeldt de Maagd Maria af in een donkerrood gewaad met een blauwe mantel en sluier. Aan de linkerzijde is de aartsengel Michaël te zien. Hij draagt de lans en spons als voorwerpen van Jezus’ kruisiging. Aan de rechterzijde is de aartsengel Gabriël afgebeeld met een 3-kruis en spijkers.

Het is een icoon van het zogenaamde Hodegetria-type, waarbij Maria naar haar zoon wijst. Het Jezuskindje voorvoelt zijn lijden en wendt zich al tot zijn moeder om zich te laten troosten. De uitdrukking van de maagd is plechtig en gericht op de kijker in plaats van naar haar Zoon.

Opvallend is ook dat de sandaal van Jezus loszit. Dit verwijst naar een woord van Johannes de Doper die zei dat hij niet waard was om Jezus’ sandaal los te maken. Een andere, meer volkse uitleg is, dat Maria schrikt van de boodschap van beide engelen over het komende lijden van het Kind. De schok van de schrikbeweging doet de sandaal van het voetje schieten.

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer