Vastenkalenders voor kinderen

by | Feb 25, 2021 | Kinderen, Nieuws | 0 comments

Voor de Veertigdagentijd hebben verschillende gezinnen uit de parochie thuis een Vastenkalender gemaakt. Fredi sprak met Isabella en Ciska. ‘Als we bij het grote hart zijn is het Pasen, en dan is het héél groot feest!’
Groeien naar Pasen

In de Veertigdagentijd leef je toe naar Pasen. Om die tijd van wachten en uitzien naar Pasen voelbaar en tastbaar te maken voor hun kinderen, maakten Isabella Severien en Ciska de Wit met hun kinderen een Vastenkalender. Zij zijn beiden betrokken bij de parochie en komen bijvoorbeeld bij de Peuterkleutervieringen met hun kinderen. Pastor Fredi Hagedoorn sprak met hen, over thuis vasten met kinderen.

Ciska heeft drie kinderen van nul, twee en vier jaar. Ze legt uit: “We willen met de kinderen stilstaan bij de Veertigdagentijd en hen helpen te groeien naar Pasen toe. Door de kalender kunnen we elke dag aandacht geven aan dat pad naar Pasen. Doordat we elke dag een klein offertje brengen, in plaats van voor heel de Vastenperiode één voornemen te nemen, is het voor de kindjes makkelijker te behappen.”

Isabella heeft twee dochters van 3 en bijna 6 jaar. Ze vult aan: “We hebben de kalender gemaakt, vooral om de meiden te leren dat alles wat ze eten niet vanzelfsprekend is. We proberen ze bewust te maken dat niet overal en altijd eten beschikbaar is en een traktatie ook echt iets mag zijn om naar uit te kijken. Elke dag staan we stil bij wat ons leven mooi maakt en waar we dankbaar voor zijn.”

Opdrachten

Een vastenkalender maken vraagt nog even wat creativiteit. Ciska vertelt: “We hebben gekozen om elke dag te nummeren en 40 hartjes uit te knippen. Op elk hartje staat het nummer van de dag en een van de opdrachten. Een opdracht in de categorie sober is bijvoorbeeld: Helpen was vouwen of Geen sap of chocomelk. Als de opdracht over naastenliefde gaat, maken we een kaartje voor eenzame parochianen. En bij “Bidden” ga ik graag met ze naar de kerk om een kaarsje op te steken. De kinderen mogen om de beurt een hartje op de kalender plakken. We leggen ze uit dat we ons hart klaarmaken voor Pasen door elke dag iets voor God of voor anderen te doen of door sober te leven zoals Jezus in de woestijn.”

Dankbaar zijn

Met haar gezin probeert Isabella tot Pasen niet te snoepen en minder vlees te eten. En iedere dag mogen de kinderen op hun eigen kalender een sticker plakken, om de weg naar Pasen aan te geven. Iedere dag schrijven ze iets op waar ze dankbaar voor zijn. Zo is haar oudste dochter Elise dankbaar voor knutselen, spelen met vriendjes en vriendinnetjes, weer naar school te mogen. Haar jongste dochter Féline is dankbaar voor haar lieve zus, een papa en een mama en haar loopfiets.

Groot feest

Allebei de moeders merken dat hun kinderen door de opdrachten van de kalender en het aftellen, echt toeleven naar Pasen. Elise kijkt al uit naar Pasen en geniet ervan om elke dag een sticker te mogen plakken om dichter bij het Paasfeest te komen. Ook vindt ze het leuk om elke dag een pagina van de scheurkalender te halen in de wetenschap we weer iets hebben om dankbaar voor te zijn én omdat ze dan weer mag genieten van traktaties. Het is dit jaar extra feest, omdat Jezus dan leeft en papa verjaart.

De dochter van Ciska pikt het ook goed op. Ciska vertelt: “Ik merk dat vooral Clara nu heel erg aftelt en verlangt naar Pasen. Ze is er elke dag over bezig en zegt dan ook heel enthousiast: ‘Als we bij het grote hart zijn dan is het PASEN! En dan is het een héél groot feest!’”

Meer interessante berichten:

Handen schudden

Handen schudden

Gezond eten, op tijd uitrusten. En, je handen ontsmetten en maskers dragen. Op weg naar de dag dat ik Renske kan leren hoe ze handen moet schudden om zich voor te stellen!

read more
Ook vieringen St.-Gertrudiskerk live te volgen

Ook vieringen St.-Gertrudiskerk live te volgen

De vieringen in de OLV van Lourdeskerk zijn al vanaf december j.l. te volgen. Na een periode van testen is nu ook de installatie in de St.-Gertrudiskerk ingeregeld. Vanaf zondag 18 april kun je de vieringen live volgen.

read more
Kort parochienieuws week 15

Kort parochienieuws week 15

In dit bericht lees je de voorlopige opbrengst van de Paascollecte, de naam van de overledene en enkele activiteiten voor komende week.

read more