Veiligheid en bescherming

door | mei 31, 2021 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Afgelopen weekend was in de St.-Gertrudiskerk het vierde tafereel uit de Maria Ommegang te zien. Christoffel draagt Jezus over het water.

“Christoffel die Jezus over het water draagt
Johannes die Jezus doopt
Heilige Christoffel, de beschermer die mij draagt
Zodat ik nooit door ongelukken of tegenslagen wordt geplaagd.
Hij leidt mij door het leven en brengt mij veilig thuis
Waar ik ga of waar ik sta, ik blijf steeds heelhuids

Goede Christoffel, wat voelt het fijn
Met zo’n beschermer aan mijn zij!”

Sint Christoffel

Sint Christoffel was een grote en sterke man, die niets liever deed dan mensen dienen. Hij heette Reprobus.
Hij nam dag na dag mensen op zijn sterke schouders om ze veilig naar de overkant van de rivier te brengen. Zo vond hij op een dag het kindje Jezus op de oever. Sint Christoffel nam het kindje op zijn schouders en begon door de rivier te waden. Maar halverwege werd het kind zwaarder en zwaarder en Christoffel dacht dat hij zou verdrinken. Maar plichtsgetrouw als Christoffel was, hield hij zijn hoofd boven water om Jezus veilig naar de overkant van de rivier te brengen. Toen ze de overkant bereikt hadden, werd het hem duidelijk dat hij Jezus, de Verlosser gedragen had. Jezus gaf hem als blijk van dank de naam Christoffel, Christusdrager.

Zelf Christus dragen

Bij ons doopsel ontvangen we allemaal de naam Christen: We dragen de naam van Christus. Jezus zelf is door Johannes gedoopt.
We hebben allemaal iemand nodig die ons beschermt en veilig houdt, zeker in deze tijd. Zo ligt er, zeker in de huidige tijd van ziekte en onzekerheid, voor ons allemaal de taak om de mensen om ons heen te beschermen en te dragen wanneer dat nodig is. Hoe langer dat dat duurt, hoe zwaarder het wordt. We kunnen hierin een voorbeeld nemen aan Sint Christoffel en niet opgeven wanneer het zwaar wordt. Net als hij, kun jij ook het verschil maken voor de mensen om je heen.

Taferelen

Komend weekend zal er een nieuw statisch tafereel te zien zijn uit de Maria Ommegang. Het tafereel is voor en na de weekendviering en tussen 13.30 en 14.30 uur te bezichtigen in de St.-Gertrudiskerk.

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer