Onderwerp van de week

Vergeving

“Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven”. Hoe vaak heb jij die regel uit het Onze Vader al gebeden?

Gedachteloos, terwijl je rondkeek in de kerk en soms ongeduldig afwachtte tot de viering weer voorbij was? Of bid je het altijd met aandacht? Dringt het tot je door dat vergeving iets om door te geven is?
Waar mensen samenleven, worden fouten gemaakt. Daar wordt gemenst, las ik laatst ergens. Een mooi werkwoord, want hoe vaak gaan we niet, bedoeld of onbedoeld, op elkaars tenen staan. Het is dan een opluchting als je merkt dat een ander jou dat niet nadraagt. Dat je na sorry gezegd te hebben weer met elkaar verder kunt.

Aankomende zondag vraagt Jezus ons om de vergeving die we ontvingen, ook aan anderen te schenken. Hij maakt het duidelijk met een vertelling. Gaat het daar alleen om die ene persoon die een grote schuld krijgt kwijt gescholden en een ander die bij hem een kleine schuld heeft, maar niet kan vergeven? Of zijn wij het zelf? Voelen we zelf dat we eigenlijk al vergeven zijn, nog voordat we begonnen zijn? God wil iedere dag met ons opnieuw beginnen.

Kunnen we zo ook met anderen omgaan? Aankomend weekend kauwen we er samen op, om ons “gemens” steeds verder in liefde te laten groeien.
Pastor Fredi Hagedoorn, R.-K. Lievevrouweparochie

R.K.-Lievevrouweparochie

11 september 2023

Meer Onderwerpen van de week: