Versoepeling coronamaatregelen

door | sep 22, 2021 | Nieuws | 0 Reacties

Vanaf zaterdag 2 oktober versoepelen we de coronamaatregelen in onze kerken, volgens het besluit van de Nederlandse bisschoppen. We laten de anderhalve meter los en opgeven en registreren is niet meer nodig.

De Nederlandse bisschoppen hebben besloten om de anderhalve meter afstandsregel bij kerkbezoek los te laten, mits er in het kerkgebouw ook tijdens de viering voldoende geventileerd kan worden. In onze kerken gebeurt dit door voor en na de viering de gebouwen te luchten.

Wel blijft in beide kerken de mogelijkheid om op anderhalve meter van elkaar af te zitten in een daarvoor bestemd vak. In de OLV van Lourdeskerk aan de kant van de koffiehoek en in de St.-Gertrudiskerk aan de kant van de Zuivelstraat. Vooraf opgeven en registeren is niet meer nodig. Het maximum op het aantal kerkbezoekers vervalt daarmee dus ook. We vragen gelovigen uitdrukkelijk om met elkaar rekening te houden, zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk.

Bij de St.-Gertrudiskerk nemen we de ingang aan de Zuivelstraat weer in gebruik.

Omgaan met corona

We handhaven de dringende vraag om verantwoordelijkheid te nemen en thuis te blijven met klachten die kunnen wijzen op corona. Bezoekers van vieringen hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien omdat dit niet past bij het karakter van de Kerk.

De Nederlandse bisschoppen roepen, in navolging van paus Franciscus, iedereen op om zich te laten vaccineren. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: ‘voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren’.

Ter communie gaan

We reiken de communie op de hand uit. De pastores reinigen vooraf hun handen, net zoals kerkgangers dat bij het binnengaan van de kerk kunnen doen. We handhaven het hoestscherm bij de uitreiking van de communie. De tongcommunie wordt nog niet toegestaan. Gelovigen die niet op de hand de communie willen ontvangen kunnen gebruik blijven maken van een eigen corporale. We breiden het aantal plekken om communie uit te reiken in de St.-Gertrudiskerk uit naar twee.

Zingen, collecte en vredeswens
  • Meezingen met het koor, oftewel volkszang, is ook weer toegestaan. Koren mogen ook weer met al hun leden zingen, mits ze 1.5 meter afstand onderling houden.
  • De collecte vindt bij de uitgang en via Givt plaats.
  • Bij de vredeswens geven we elkaar geen hand.

Het pastoraal team is, net als de bisschoppen, dankbaar dat er zo weer meer ruimte komt voor het samen vieren en zingen. Ook is er dankbaarheid voor het feit dat met de inzet van het protocol er tot nu toe in de liturgie geen besmettingshaarden zijn geweest. De bisschoppen bidden dat dit zo blijft en dat de gelovigen, die van harte welkom zijn bij de vieringen, hierbij zorg en voorzichtigheid naar hun naasten blijven betrachten.

Meer interessante berichten:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Uitnodiging 30-jarig priesterjubileum pastoor Paul Verbeek

Uitnodiging 30-jarig priesterjubileum pastoor Paul Verbeek

Op dinsdag 23 april is het dertig jaar geleden dat pastoor Paul Verbeek priester werd gewijd. Op de dag van zijn jubileum is de reliek van Bernadette in onze parochie! Het parochiebestuur en pastoraal team nodigen je uit voor een speciale eucharistieviering, de lichtprocessie en het felicitatiemoment.

Lees meer
Bereid je voor op de komst van Bernadette

Bereid je voor op de komst van Bernadette

Dinsdag 23 april is de reliek van Bernadette te gast in Bergen op Zoom. Je kunt je nu al op haar komst voorbereiden. Er is een film over haar leven die je vrijdagmiddag in Wouw kunt bekijken. Er is een boekje voor kinderen en als je langs de processieroute woont, kun je de vlag uithangen of een Mariabeeld voor je raam zetten.

Lees meer