Onderwerp van de week

Vrede waarmaken in kleine daden

De geschiedenis van het christendom is als een medaille met twee kanten. Aan de ene kant is er de boodschap van Christus: “Als men u op de ene wang slaat, bied dan ook de andere aan.” Een boodschap van geweldloze heldhaftigheid

Hij heeft die boodschap zelf beleefd. Zonder enige weerstand te bieden of er toe aan te zetten heeft Hij zich overgeleverd aan de handen van de mensen: gekruisigd als een slaaf.
De andere zijde van de medaille in de geschiedenis van het christendom is het feit dat zijn christenen te gelegener tijd wel geweld hebben gebruikt. Dat pausen, in de loop van de geschiedenis, wel politieke macht hebben uitgeoefend en met de wapens hebben verdedigd. Dat er in Gods naam oorlog werd gevoerd. En dat ook wij als gewone christenen nog altijd niet minder agressief zijn dan de doorsnee burger.
Die twee zijden van de medaille zijn reeds in kiem aanwezig in het evangelie van het komend weekend (Marcus 9, 30-37).
Hoe gaan wij om met het geweld in ons eigen hart? Hoe keren wij dat om tot verdraagzaamheid? Waarom bekeren wij ons niet tot de Christus?
Dat kan in twee fasen gebeuren.
Allereerst door het gebed. Dat kan een zone van vrede scheppen in ons hart waardoor wij milder en zachter worden. ‘Verlos ons van het kwade’ bidden wij in het Onze Vader.
Ten tweede is er de raad van Paulus: ‘Overwin het kwade door het goede.’ Als we dat maar over ons hart konden krijgen.
Geweld ombuigen tot vrede, is de grote boodschap die Christus heeft gelanceerd. Aan ons om die in kleine daden waar te maken.
Diaken Jan Foesenek

R.K.-Lievevrouweparochie

13 september 2021

Meer Onderwerpen van de week: