Week van gebed voor de eenheid

door | jan 11, 2021 | Inspiratie, Nieuws | 0 Reacties

Zondag 17 tot en met 24 januari is de jaarlijkse Week van gebed voor de eenheid van de christenen. Centraal staat het Bijbelgedeelte Johannes 15 vers 5-9: 'Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen.'
Week van gebed

Aan deze Week van gebed voor eenheid doen wereldwijd miljoenen christenen mee. Door samen te bidden ervaren zij onderlinge verwantschap. Tegelijkertijd tonen ze hun verantwoordelijkheid voor anderen door de problemen van de samenleving in de voorbeden een plek te geven. Naar schatting doen in Nederland jaarlijks zo’n 200.000 mensen mee met het initiatief.

Het initiatief van de gebedsweek

Het initiatief van de gebedsweek is er vanaf 1908 en wordt ingevuld door christenen van verschillende kerken, die een week lang bidden voor de eenheid. De teksten van de gebedsweek worden elk jaar door een andere groep in een ander land voorbereid onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Wereldraad van Kerken en de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de Eenheid. Dit jaar door de oecumenische kloostergemeenschap in Grandchamp (Zwitserland).

De Raad van Kerken en MissieNederland

In Nederland bereiden de Raad van Kerken en MissieNederland de gebedsweek samen voor. Ze vertalen de orde van dienst en het materiaal voor acht dagen van gebed en bezinning. Waar nodig stemmen ze dit af op de Nederlandse situatie. Ook worden er materialen ontwikkeld voor kinderen en tieners om te gebruiken in de kerk en op scholen.
Ook in Bergen op Zoom is er iedere jaar aandacht voor deze gebedsweek, verzorgd door de Raad van Kerken Bergen op Zoom. Vanwege de corona-maatregelen zijn er geen samenkomsten dit jaar. Wel sporen we u aan thuis te bidden voor alle christenen wereldwijd en voor de hele samenleving.

Gebedsboekjes

Download hier het boekje van de gebedsweek.
Een beperkt aantal gebedsboekjes zijn in het parochiecentrum verkrijgbaar (op werkdagen tussen 9-12 uur en 13-15.30 uur, vrijdagmiddag gesloten; tel 0164 233574). Zo kun je ook thuis meebidden met de Gebedsweek.

Meer inspiratie:

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Reliek van Bernadette komt naar Bergen op Zoom

Een schrijn met een reliek van de Heilige Bernadette Soubirous komt 23 april vanuit Lourdes naar de OLV van Lourdeskerk in Bergen op Zoom. Iedereen is welkom om te komen kijken. Er zijn vieringen en de kerk is de hele dag en nacht geopend. Zo kan iedereen Lourdes dicht bij huis beleven.

Lees meer
Handen schudden bij de vredewens

Handen schudden bij de vredewens

Vanaf dinsdag 23 april zullen we in onze kerken weer handen schudden bij de vredewens. Deze gewoonte was door de coronabeperkingen lange tijd in onbruik geraakt. Om het echte contact tussen mensen te bevorderen en een warm gebaar van vrede te stellen, starten we hier weer mee.

Lees meer