Onderwerp van de week

De ezel zijn

Wie kent het lied niet van Kinderen voor kinderen, over het kind dat de ezel mag zijn (‘Ik mag dit jaar de ezel zijn’).

In eerste instantie is het niet zo leuk, totdat blijkt met wie hij in het pak mag. Het lied wordt meestal rond Kerstmis gezongen. Want onze eerste associatie met een ezel en de bijbel is het Kerstverhaal. Maar het zou ook rond Palmzondag gezongen kunnen worden.

Als het om een ezel gaat, moet ik zelf denken aan de tijd in mijn opleiding. Er was een zesdejaars student, die vlak voor zijn wijding zat. En hij zei: ik voel me niet zo gelukkig met het verhaal van de intocht met Palmzondag. Ik zit niet te wachten dat mensen mij ook op een schild hijsen; ik ben maar een gewone jongen die priester wil worden. Al dat hoogverheven gedoe, daar zit ik niet op te wachten. Totdat een van de andere studenten zei: Kun je dan niet de ezel zijn, waarop Jezus bij de intocht zit?

Dat was de sleutel voor hem; ezel zijn voor Jezus. Niet Jezus zelf willen zijn, maar juist dienstbaar aan Hem. Dan lijkt het toch op het liedje over die ezel; het gaat erom met en voor wie je de ezel bent.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

18 maart 2024

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer