Onderwerp van de week

Schaapjes tellen

Jonge mensen kennen het beeld van een herder en zijn kudde niet meer.

Laatst zei een communicant tegen mij: een herder, dat is toch een hond? Het kind had gelijk; maar een herder heeft ook andere betekenis.
Iedereen kent wel het Kerstverhaal, met herders die hun schaapjes geteld hadden. Het beeld van de herder en de schapen komt echter veel vaker voor in de Bijbel. In het Oude Testament, en ook in het Nieuwe Testament. Komende zondag noemt Jezus zichzelf in het Evangelie de Goede Herder. Die zorgt voor zijn kudde, die geeft zelfs zijn leven voor die kudde. En dat is niet zoals de slechte herders doen, die alleen voor zichzelf zorgen. En die dus niet voor de kudde zorgen.

En waar staan wij in dit verhaal? Achter welke herder lopen wij aan? We willen (denk en hoop ik) allemaal achter de Goede Herder aan gaan. Maar hoe weten we dat we achter de Goede Herder aangaan? Kun je een herder kennen als je niet weet hoe hij eruit ziet, of wat voor een iemand dat is of wat hij of zij doet? We raken een stuk van Jezus kwijt als we het beeld van de Goede Herder kwijtraken.
Daarom is het zo belangrijk dat we de verhalen van Jezus kennen en blijven doorvertellen. Hoe kunnen andere schapen en lammetjes, die deze Herder niet kennen, Hem anders leren kennen? Als we willen dat de Herder zijn schapen kan blijven tellen, moeten wij over Hem blijven vertellen.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

15 april 2024

Meer Onderwerpen van de week:

Even voorstellen…

Even voorstellen…

In nieuwe groepen en bij kennismakingen zeggen we onze naam. Soms met een handdruk erbij. In het verloop van het gesprek blijkt soms, dat die ander jouw naam helemaal niet goed verstaan heeft. Zelf probeer ik er op te letten, goed en duidelijk te spreken, maar dat lukt toch niet altijd.

Lees meer