Onderwerp van de week

Luisteren en genieten

Naar welke muziek luister jij graag? Mijn favoriete popgroep is Queen, en daarnaast is er veel muziek waar ik graag naar luister en van kan genieten. Maar als God vraagt om naar zijn Zoon te luisteren, geloof ik dat Hij daar net iets anders mee bedoeld.

In het Evangelie van komende zondag is Jezus met Petrus en Jakobus op een berg, als Jezus stralend wit wordt. Dan klinkt een stem uit de hemel die zegt: Dit is mijn Zoon, luister naar Hem.
Dit luisteren is net even anders dan alleen maar horen (en genieten) en over gaan tot de orde van de dag. Echt luisteren vraagt een antwoord, een antwoord in geloof en daden. En dat antwoord moet van ons komen.

Luisteren wij naar Zijn stem? De veertigdagentijd is de uitgelezen tijd om ons opnieuw op deze stem te richten. Tegenwoordig is zoveel te horen, er is zoveel geluid, zoveel geroeptoeter dat het vaak niet eenvoudig is om Zijn stem te herkennen. Die kunnen we vinden in gebed, in stilte. Maak het maar stil in jezelf (en het helpt om dan in een stille omgeving te zitten). De digitale 40-dagenretraite van de Jezuïeten kan daarbij helpen.

En als we dan de stem van Jezus horen, kunnen we naar Hem luisteren. En ons antwoord geven; niet alleen in geloof, maar ook in daden. Want luisteren is ook doen wat Hij vraagt. Ik wens ons allen een goede voorbereiding op Pasen toe. Want ik geloof dat doen wat Hij vraagt ook een vorm van genieten oplevert. Mij geeft het in elk geval ook vreugde.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

19 februari 2024

Meer Onderwerpen van de week: