Onderwerp van de week

Geen Kerst zonder Kribbe

Een Kerststal zonder kribbe is geen kerststal.

Je kunt er over van mening verschillen: of de os en de ezel er wel bij moeten, hoeveel herders en schapen er nodig zijn. Of de 3 koningen al voor Kerstmis bij de stal moeten staan. Maar Maria en Jozef zijn er. En de kribbe zeker. Zonder kindje Jezus is de kribbe alleen maar een voederbak.
Anders gezegd: zonder Jezus geen Kerstmis. Kijk naar de kerststal. Hij is daar, in het centrum en dat is normaal. Want alle blikken zijn op hem gericht. Het is een schattige baby, net als alle pasgeborenen. Wie zal in Hem degene herkennen die God ons zendt, degene die ons de tederheid van God komt openbaren? Degene die ons komt leren dat God altijd aan onze kant staat, zowel in vreugde als in verdriet, in geluk en bij beproeving? Want Hij heet ook: Emmanuel! Dat wil zeggen God-met-ons!

De kribbe verplaatst onze focus van Sint Nicolaas naar Kerstmis. Paus Paulus VI heeft het gebruik ingesteld dat op de derde of vierde zondag van de Advent het beeld van kindje Jezus wordt gezegend. In Rome worden de kinderen van alle parochies uitgenodigd bij de Sint Pieter. En in Bergen op Zoom kun je je kribbe (met kindje!) meenemen naar de OLV van Lourdeskerk en laten zegenen door onze pastoor tijdens de KRO TV-mis van 10.00 uur. Met een gezegende kribbe kan het pas echt Kerst worden!
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

5 december 2022

Meer Onderwerpen van de week:

Geluk

Geluk

Een grote tafel, netjes gedekt, waar nog stoelen bij moeten worden gezet. Het begin van een Alpha avond met verrassend genoeg wel twaalf deelnemers.

Lees meer
Lichter

Lichter

Komende zondag horen we een bekend verhaal. De profeet Jesaja vertelt over een licht dat komt voor het volk dat in het duister leeft. Maar dat hadden we op Kerstavond toch ook gehoord?

Lees meer