Onderwerp van de week

Wind mee

Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over het stuur tegen de wind. De eerste regel uit een bekend lied deelt een ervaring die we allemaal kennen. Soms lijkt het altijd wind tegen te zijn. Maar ervaren we ook wind mee?

De eerste regel uit een bekend lied deelt een ervaring die we allemaal kennen. Soms lijkt het altijd wind tegen te zijn. Maar ervaren we ook wind mee?
In de bijbel is wind een van de vormen waarmee de heilige Geest wordt beschreven. Als Gods wind zweefde hij over de wateren. En met Pinksteren horen we hoe Jezus over de apostelen blies en zei: “ontvang de heilige Geest”.

De heilige Geest is de meest lastige van de drie personen Vader, Zoon en heilige Geest. Van de Vader en de Zoon hebben we meestal wel een beeld. Maar die Geest is lastiger te vatten. Toch speelt Hij een rol in het leven van elke gedoopte. Bij het doopsel worden we immers gezalfd met Chrisma, de heilige olie die de kracht van de Geest bevat. Deze olie trekt in onze huid, en daarmee ook de Geest. Deze gaat dus een leven lang mee.

Hopelijk ervaren we die Geest ook daadwerkelijk in ons leven. Hij kan ons een zet in de goede richting geven. Bijvoorbeeld in een ontmoeting die achteraf geen toeval leek te zijn. Of als Hij zegt: Toe maar, ik vertrouw in je. Vooral bij die zaken die ons geweten ons influistert die we eigenlijk wel zouden moeten doen, maar die we toch moeilijk of spannend vinden.
En soms ervaar ik dat we dingen voor elkaar kregen die we zonder de Geest niet hadden kunnen doen. Gelukkig, vandaag wind mee, denk ik dan.
Diaken Anton Janssen

R.K.-Lievevrouweparochie

30 mei 2022

Meer Onderwerpen van de week:

Liefhebben …

Liefhebben …

Als je wereld van nu bekijkt met oorlog, terrorisme en mensenhandel, in de wurggreep van de maffia, een wereld die kapot gaat aan drugs en honger, dan is het verleidelijk om een zwartboek van de wereld te schrijven om al deze plagen extra in het daglicht te plaatsen.

Lees meer
Bidden voor elkaar

Bidden voor elkaar

Een kennis van mij schrijft vaak zondag op Facebook dat ze naar de kerk gaat. En dat wie wil, haar intenties kan sturen, zodat zij er als ze in de kerk zit, voor kan bidden.

Lees meer