Onderwerp van de week

Samen Pasen vieren

Soms overvallen me nog herinneringen aan Pasen in coronatijd.

Van de week bijvoorbeeld, toen ik de tuin van de pastorie in keek. Ik zag mezelf weer lopen met een palmtakje, met alleen mijn collega’s erbij. Of Goede Vrijdag, toen ik met Anton samen in de vergaderruimte de kruisweg bad. Alle andere mensen mochten niet komen, om elkaars gezondheid te beschermen.
En samen bidden, samen vieren – dat is wat we deze Goede Week willen doen. Met elkaar met Jezus meegaan en alle emoties uit een mensenleven voorbij laten komen in die ene week: van liefde en overgave, tot verraad en stilte, van teleurstelling en lijden tot voorzichtige hoop die beantwoordt wordt en uitmondt in overgrote vreugde.

Ik wil je graag uitnodigen: kom naar de kerk en vier mee. Dan ontdek je dat de vieringen van Witte Donderdag (Laatste Avondmaal), Goede Vrijdag (Kruisweg en herdenking van het lijden van Jezus) en de Paaswake (Jezus staat weer op uit de dood) eigenlijk één lange viering zijn. Het hele verhaal van de laatste dagen van Jezus wordt er in verteld.
De Paaswake is de mooiste viering van het jaar, zei één van de personages in de paasfilm al. Ik heb haar die woorden in de mond gelegd, want het is wat ik zelf beleef. In een donkere kerk wordt de Paaskaars ontstoken, dat Licht van Christus geven we door aan elkaar. De teksten gaan van donker naar licht, totdat het Alleluia weer klinkt en we horen dat Jezus leeft. Dat de dood niet het laatste woord heeft. Ben jij bij de eersten die het goede nieuws horen?
Pastor Fredi Hagedoorn

R.K.-Lievevrouweparochie

25 maart 2024

Meer Onderwerpen van de week:

De ezel zijn

De ezel zijn

Wie kent het lied niet van Kinderen voor kinderen, over het kind dat de ezel mag zijn (‘Ik mag dit jaar de ezel zijn’).

Lees meer